Tiende Colloquium Neerlandicum
Van 28 augustus tot 3 september 1988 wordt te Gent het Tiende Colloquium Neerlandicum gehouden. Het colloquium wordt georganiseerd door de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek (IVN). Het colloquium is in eerste instantie bedoeld voor docenten Nederlands aan universiteiten buiten België en Nederland. Maar ook ‘binnenlandse’ neerlandici zijn welkom.
Doorgaans worden de colloquia neerlandica bezocht door zo'n 200 neerlandici van wie ongeveer de helft uit het buitenland.
De goede ervaringen in Nijmegen opgedaan met de vernieuwde opzet van het Colloquium Neerlandicum, waarbij plenaire zittingen grotendeels waren vervangen door inleidende lezingen gevolgd door workshops, hebben het bestuur doen besluiten die organisatievorm ook voor het Tiende Colloquium te behouden. Deze opzet biedt het voordeel van een grotere inbreng en actievere deelname van de samengekomen docenten uit binnen- en buitenland, maar heeft het nadeel dat niet iedereen overal kan zijn.
Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
Op zondag 28 augustus houdt Jozef Deleu, hoofdredacteur van ‘Ons Erfdeel’ en van ‘Septentrion, revue de culture néerlandaise’ de openingslezing getiteld: ‘Cultuur als schoudervulling. De buitenlandse neerlandist als cultureel attaché’.
Maandag is er aandacht zowel voor vertaalkunde en vertaalwetenschap in een lezing van prof. dr. R. van den Broek van de Katholieke Vlaamse Hogeschool te Antwerpen, als voor het gebruik van literaire vertalingen bij het onderwijs.
Voor dinsdag staan de volgende lezingen op het programma:
‘Onderwijs in het Nederlands als vreemde taal en als tweede taal: overeenkomsten en verschillen’, door prof. dr. J.W. de Vries van de Rijksuniversiteit Leiden;
‘De Delftse methode’, door prof. dr. A.G. Sciarone van de Technische Universiteit Delft, en
‘Nieuwe leermiddelen die aan de VU zijn ontwikkeld’, door dr. J.H. Hulstijn van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Op woensdag staat de ‘Neerlandistiek in interdisciplinair perspectief’ met bijdragen van prof. P. King M.A. van de University of Hull en prof. dr. H. Vekeman van de Universität zu Köln.
Donderdagmorgen filosofeert prof. dr. H. Bulhof van de Universität Oldenburg over de vraag: ‘Letterkunde: wat, wanneer, aan wie en hoe?’ en in workshops Middeleeuwen, 17de en 18de eeuw, 19de en 20ste eeuw en de periode vanaf 1945 kunnen de deelnemers daarover verder van gedachten wisselen.
In de middag discussiëren de heren dr. L. Abicht, mr. P.B. Brusse, mr. C.J. Schneider (ps. F. Springer) en prof. dr. W. de Pauw onder leiding van prof. dr. R. Willemyns over de vraag: ‘Neerlandistiek Extra Muros: is onze Nederlandse cultuur verkoopbaar?’
Op vrijdag wordt het colloquium afgesloten met een slotlezing waarvan we u de spreker nog niet kunnen melden.
Het bestuur heeft er bij de samenstelling van het programma naar gestreefd een aantal onderwerpen op te voeren die bij voorgaande gelegenheden niet of nauwelijks aan bod zijn gekomen. Zo zal in de openingslezing en het forumgesprek op donderdagmiddag aandacht worden besteed aan de rol die de docentschappen extra muros kunnen spelen in de verbreiding en presentatie van de Nederlandse cultuur in het buitenland.
Verder leek het nuttig om gezamenlijk eens nader te bekijken hoe ook de oudere letterkunde op een aantrekkelijke manier aan buitenlandse studenten kan worden aangeboden. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan een didactiek waarbij letterkunde en cultuur- of kunstgeschiedenis worden geïntegreerd: neerlandistiek in interdisciplinair perspectief.
In het programma is voor het eerst een ‘vrije markt’ opgenomen. De docenten extra muros krijgen daar de gelegenheid om in kleinere lezingen de resultaten van hun wetenschappelijk werk aan te bieden, of een uiteenzetting te geven over een onderzoek waarmee zij bezig zijn. De lezingen worden naar onderwerp gegroepeerd en voor elke groep zal een voorzitter/discussieleider worden aangezocht. Neerlandici uit Nederland en België die menen dat hun onderzoek van belang is voor de collega's extra muros kunnen zich eveneens voor een bijdrage aan deze ‘vrije markt’ aanmelden. Van het bestuur krijgen zij bericht of hun bijdrage is geaccepteerd.
Het colloquium vindt plaats in de gebouwen van de letterenfaculteit en in de aula van de Rijksuniversiteit Gent, gelegen respectievelijk op de Blandijnberg en in het centrum van de stad.
De buitenlandse deelnemers worden ondergebracht in het studentenhuis Home Fabiola; ook een beperkt aantal deelnemers uit Nederland en België kan daar voor Bfr. 400 (± f 25,-) inclusief ontbijt overnachten. Lunches en diners worden gebruikt in de universiteitsmensa ‘de Brug’.
Aanmeldingen bij de administrateur van de IVN, mw. M. Kristel, Postbus 84069, 2508 AB Den Haag. Tel. 01729-8243.