Oost-Vlaanderen
Op donderdag 29 oktober j.l. opende de Oostvlaamse afdeling van het ANV haar tweede werkjaar met een informele bijeenkomst te Latem. Niettegenstaande de eerder geringe opkomst werd door voorzitter prof. dr. Ada Deprez en door de aanwezigen het zinvolle karakter van de eigen provinciale werking onderstreept. Het aantal deelnemers aan de activiteiten van vorig werkjaar ondersteunen dit overigens ten volle. In totaal namen meer dan 850 personen deel aan de vijf manifestaties die door de Oostvlaamse afdeling werden georganiseerd.
De ontmoeting van 29 oktober stond in het teken van Europalia. De Europalia-manifestatie, die om de twee jaar wordt georganiseerd en waar telkens de cultuur van een Europees land wordt belicht, stond dit jaar in het teken van Oostenrijk. Niettegenstaande Vlaanderen historisch gezien een andere relatie heeft met Oostenrijk dan Nederland, slaagde spreker Jan D'Haese er tijdens zijn causerie in om de diverse facetten van de relatie Oostenrijk/de Lage Landen onder de aandacht te brengen. Daarna zorgde Frank Degruyter er voor om met fragmenten uit zijn theaterprogramma ‘Aan en Uit’ de deelnemers aan deze ANV-ontmoeting in gepaste stemming te brengen.
Tot slot werd aan de aanwezigen een receptie aangeboden door het gemeentebestuur van Latem in aanwezigheid van burgemeester Van Hooland.
Een tweede manifestatie had plaats op 17 december j.l. te Gent in het gerenoveerde Toreken aan de Vrijdagmarkt. In samenwerking met de afdelingen Gent dr. F.A. Snellaert, Gent Borluut, Gent Corneel Heymans en Sas van Gent De Vier Ambachten van de Marnixring, organiseerde de Oostvlaamse afdeling een lezing door Luitenant-Generaal (b.d.) C. De Neve over ‘De Nederlanden en de vrijheid’. Dhr. De Neve stelde dat de Nederlanden bijna steeds een der meest vrije volkeren van Europa waren, maar dat ons gebrek aan eenheidsgevoel en ons particularisme een normale ontwikkeling van de Nederlanden in de weg stonden. Met tal van voorbeelden uit de geschiedenis vanaf de Bourgondische tijd tot het ontstaan van België toonde Denève aan dat dit aankweken van een samenhorigheidsgevoel van de gescheiden delen van de Nederlanden een onontbeerlijke noodzaak is. Spreker pleitte er dan ook vurig voor om méér gezamenlijk op te treden met het oog op het vrijwaren van de cultuur in de Lage Landen.
Na deze interessante lezing werd een receptie aangeboden door de Kredietbank.
Een volgende manifestatie wordt georganiseerd op zaterdag 16 januari a.s. om 14.30 uur in het Toreken te Gent. Die dag nodigt de Oostvlaamse afdeling alle leden en sympathisanten uit aanwezig te zijn op de Willem de Vreese-herdenking. Deze Gentse taalkundige, hoogleraar, bibliothecaris, publicist en activist overleed 50 jaar geleden te Voorschoten (Nederland).
Op het programma staan volgende lezingen:
- | Het activisme na 70 jaar, door prof. dr. L. Wils (K.U. Leuven); |
- | Biografische schets van Willem de Vreese, door lic. An de Moor (Gent); |
- | De Bibliotheca Neerlandica Manuscripta, over Willem de Vreese en de Middelnederlandse filologie en codicologie, door drs. J. Biemans (Universiteitsbibliotheek Leiden). |