Lectoraat Nederlands in Australië
Het Nederlands wordt onderwezen aan meer dan 200 universiteiten over de hele wereld. Dit onderwijs is een zeer belangrijk element voor onze culturele aanwezigheid in het buitenland.
Aan de Universiteit van Melbourne werd in 1942 een afdeling Nederlands gesticht door prof. Dr. A. Lodewijckx. Die afdeling groeide uit tot een senior lectoraat en een lectoraat waar men B.A. (Baccalaureus Artium) en B.A. Honours (een hogere graad) en zelfs voor de M.A. en Ph. D. graad Nederlands kan studeren.
Het aantal studenten wisselde door de jaren heen. Omdat dit aantal twee jaar geleden aan de lagere kant lag maar vooral omdat opgelegde besparingen moesten worden doorgevoerd, besloot de Universiteit het tweede lectoraat tot een half-time tutorship terug te brengen. Deze beslissing is zeer remmend voor de bloei van het lectoraat in zijn geheel.
Onder de dynamische stuwkracht van de Belgische en Nederlandse ambassadeurs te Canberra stijgt dit jaar evenwel het aantal kandidaten aanzienlijk maar dit aantal kan, met een half-time tutorship, niet degelijk worden opgevangen.
De Taalunie met haar helaas te beperkte financiële middelen kan slechts op geringe wijze tussenkomen zodat de hoop wordt gesteld op privé-steun.
Vlaanderen heeft geen cultureel akkoord met Australië. Culturele uitwisselingen tussen beide zijn quasi onbestaande. Het lectoraat Nederlands heeft daarom nog meer betekenis. Zijn bestaan is ook niet zonder belang voor onze economische betrekkingen met Australië.
In Australië leeft bovendien een zeer grote kolonie van ongeveer 180.000 Nederlandse emigranten en eerste generatie afstammelingen en ongeveer 10.000 Belgen. Velen hiervan zijn er zeer op gesteld om, in dit bij uitstek multilinguïstisch land, het eigen cultureel erfgoed te behouden. Dit is een van de argumenten die door de Nederlandse en Belgische ambassade worden gebruikt in hun gezamenlijk uitgegeven Engelstalige folder ten gunste van het onderwijs Nederlands in Australië. Hopelijk slagen de verantwoordelijken erin de nodige fondsen te verzamelen om het lectoraat opnieuw volwaardig uit te bouwen.