spiegel van de nederlanden
Spiegel Zuid
Ambtenaren
Vlak voor het zomerreces had het kabinet Martens het even lastig met de ambtenarenbonden; die vonden dat de tijd gekomen was voor een waarschuwingsstaking van één dag. Voor de bonden staat het vast dat de regering de komende begrotingsjaren meer ruimte moet scheppen voor substantiële salarisverhogingen. De ambtenareninkomens zijn al sinds 1974 geblokkeerd.
Volgens de regering is er ruimte voor een salarisaanpassing van + 0,2%. Dit minimumbod was onaanvaardbaar voor de ambtenarenbonden: er zou gestaakt worden. Daartoe werd broederlijk samengewerkt door kristelijke, socialistische en liberale bonden.
Naar aanleiding van de aktiedag verklaarden premier Martens en de verantwoordelijke ambtenarenbaas-staatssecretaris L. Bril op 19 juni dat er voor de ambtenaren in het najaar nog een extraatje inzit, maar dan nà het opstellen van de begroting voor 1988. Wat inhoudt dat bij het werken aan die begroting niet in allereerste orde gedacht wordt aan de ambtenaren.
Ook hoge ambtenaren haalden de voorpagina's van de kranten.
Na maanden touwtrekken besliste de regering in juni over een reeks belangrijke benoemingen van top-ambtenaren, waaronder een tiental secretarissen-generaal voor evenveel ministeriële departementen. Geen politieke benoemingen, voor wie dat zou denken. Volgens de premier wordt er bij dergelijke benoemingen wel naar ‘evenwichten’ gestreefd en dat is wat anders! De feiten: van de tien nieuwbakken departementshoofden hebben er negen een deel van hun carrière doorgebracht in de leiding van een ministerieel ‘kabinet’. Alle tien horen thuis in één van de regeringspartijen.
Volgens de Leuvense bestuurswetenschapper H. Van Hassel zijn deze nieuwe benoemingen niet erg traditioneel: vroeger werd er nog een kamerbrede proportionaliteit nagestreefd, waarbij ook de oppositiepartijen niet vergeten werden. Die tijd lijkt voorbij.