Leenrecht
Op de openingsplechtigheid van de 50ste Boekenbeurs voor Vlaanderen, kondigde Cultuurminister Dewael aan dat er ook in Vlaanderen een leenrecht wordt ingevoerd. Een voorontwerp van decreet werd aan de bevoegde adviesorganen overgemaakt. Verder wil de minister met zijn collega Maystadt van Economische Zaken onderzoeken wat mogelijk is inzake de prijsbinding van het boek. Achteraf kon ook vernomen worden dat er een Hoge Raad voor het Boek komt.
l.v.m. het leenrecht zei Dewael dat per genre en per boek tweejaarlijks het bedrag zal worden bepaald dat door de ontlener aan de openbare bibliotheek verschuldigd is. Voor moeilijke genres kan dit bedrag lager zijn dan voor populaire werken. De gelden zullen in verhouding tot het aantal ontleningen aan de rechthebbende auteurs en uitgevers uitbetaald worden. Er wordt wel een maximum-bedrag vastgesteld. Wat overblijft gaat naar een op te richten Fonds der Letteren. Een gedeelte van het leenrecht zal ook besteed worden - zeker in de eerste 5 jaar - aan de automatisering van de bibliotheek.
We vernemen dat in het kader van de Taalunie wordt nagegaan hoe Nederland en Vlaanderen kunnen samenwerken, opdat ook Vlaamse auteurs die in Nederland worden gelezen, en Nederlandse in Vlaanderen, van het leenrecht zouden kunnen genieten.