Adriaen Brouwer in München tentoongesteld
De ‘Alte Pinakothek’ in München beschikt met zestien schilderijen over de belangrijkste verzameling van werken van Adriaen Brouwer (1605/06-1638). Deze verzameling werd onlangs tezamen met andere uit het buitenland afkomstige schilderijen geëxposeerd op een speciaal aan Adriaen Brouwer gewijde tentoonstelling. Ter gelegenheid van de expositie verscheen een boek over Brouwer van Konrad Renger ‘Adriaen Brouwer und das niederländsche Bauerngenre 1600-1660’ (Hirmer-Verlag, München, 1986).
De ‘Neue Zürcher Zeitung’ (16 mei) schreef naar aanleiding van deze tentoonstelling over Brouwer: ‘Er fasziniert als ein Regisseur, der mit einer unerschöpflichen Phantasie die Figuren im Raume ordnet und zueinander in Beziehung setzt. Er überrascht als ein Psychologe mit einer ganz besonderen Scharfsichtigkeit in der Schilderung der körperlichen und seelischen Zustände der Hauptgestalten. Er erregt die Bewunderung des Betrachters als ein Maler, der im Umgang mit den Farben und in der Souveränität des Skizzierens den Grössten nahesteht...’.
Op de tentoonstelling werd Brouwer vergeleken met schilders van de Bruegheltraditie. Adriaen Brouwer kreeg vooral bekendheid door zijn kroegscènes met kaartende en vechtende boeren. Hij was een schilder met een Vlaams temperament en een Hollandse scholing. Brouwer werd in Oudenaarde geboren en werkte van 1626 tot 1631 in Haarlem en vanaf 1631 tot zijn vroege dood in 1638 in Antwerpen. Met zijn boerenscènes heeft hij in Holland Adriaen van Ostade en door deze Herman en Cor nelis Saftleven, Cornelis Bega en Jan Miense Molenaer geïnspireerd, in Vlaanderen de Antwerpenaar Joos van Craesbeeck en vooral David Teniers de Jongere.
P. KRUG