Port tijdschriften in België verdrievoudigd
De Belgische staatssecretaris van PTT, mevrouw Paula D'Hondt, besliste dat de porttarieven per 1 maart dienden verhoogd. Voor brieven is de verhoging minimaal, maar voor tijdschriften die vanuit België naar b.v. Nederland worden verstuurd, werd het tarief verdrievoudigd.
Een voorbeeld: om een tijdschrift van 175 gr. naar Nederland te versturen, diende men voor 1 maart 12 BF te plakken. Voortaan is dat zo maar even 35 BF (voor een tijdschrift van 475 gr. wordt het tarief 95 BF i.p.v. 30 BF).
Zoals tal van andere verenigingen protesteerde het Algemeen-Nederlands Congres scherp tegen deze gang van zaken.
In een brief aan de staatssecretaris noemde het A.N.C. een en ander onbegrijpelijk in een eenwordend Europa en in een land dat de wil tot culturele integratie met Nederland heeft bevestigd in het Taalunie-Verdrag.
Het Congres wees erop dat zowel informatieverschaffing in het algemeen, als Vlaams-Nederlandse culturele samenwerking in het bijzonder, totaal onmogelijk zijn zonder gebruik van het instrument tijdschrift, en dat de onredelijk verhoogde portkosten zonder meer de doodsteek kunnen betekenen voor een aantal algemeen-Nederlandse publikaties.
Het A.N.C. riep mevrouw D'Hondt op met haar collega's in Benelux-verband (of zelfs in EG-verband) te onderhandelen over de invoering van een eenvormig posttarief op het prijsniveau van de binnenlandse zendingen.
Nu geldt het binnenlandse tarief wel voor brieven die vanuit België naar andere EG-landen (voorlopig nog met uitzondering van Spanje en Portugal) worden verstuurd, maar voor drukwerken en tijdschriften is dat niet het geval.
Zoals de regeling er nu uitziet, krijgen we de potsierlijke toestand dat vanuit België voor 13 BF een brief kan verstuurd worden naar Guadeloupe, Frans-Guyana, Martinique, enz. (zijn immers Frans grondgebied), maar dat het je al meteen 55 BF kost om een simpel tijdschrift (van b.v. 275 gr.) van Essen naar Roosendaal te versturen. In het binnenland verzend je datzelfde tijdschrift voor 9 BF.
Het Algemeen-Nederlands Congres vindt dat zeker voor het postverkeer tussen de Beneluxlanden onderling de binnenlandse tarieven moeten gelden. Dit kan een concrete stap zijn in de richting van een EG-afspraak.
In haar antwoord meldde de staatssecretaris het volgende:
‘Er dient genoteerd dat de tarieven moesten aangepast worden ingevolge internationale overeenkomsten met betrekking tot de uitbetaling van de eindkosten. Mijn diensten onderzoeken evenwel sommige nodig geachte aanpassingsmodaliteiten, rekening houdend met het bijkomende onderzoek dat ondertussen werd ingesteld.’
Naar aanleiding van de A.N.C.-motie, die ook uitvoerig in de pers kwam, schreef de heer Wijninckx, voorzitter van de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad dat hij mevrouw D'Hondt over de materie zou ondervragen, wat inmiddels ook gebeurde door de heer Suykerbuyk.
Ondertussen lieten de Europese parlementsleden Kuijpers en Vandemeulebroucke weten dat ze het standpunt van het A.N.C. overnamen in een ontwerpresolutie die bij het Europees Parlement werd neergelegd, en waarin wordt gepleit voor een eenvormig (binnenlands) EG-tarief:
‘Het Europees Parlement,
A. | Gelet op het feit dat het binnenlandse posttarief geldt voor brieven die vanuit een lid-staat naar de meeste andere lidstaten van de Gemeenschap worden verstuurd, terwijl dat niet het geval is voor tijdschriften en drukwerken; |
B. | gezien het feit dat het goedkoper is om vanuit een lid-staat een brief te versturen naar b.v. Guadeloupe of Martinique dan om een tijdschrift te versturen naar een naburige lid-staat van de Gemeenschap; |
C. | bewust van de rol die tijdschriften vervullen als laboratoria voor onze schrijvers en publicisten en als middel om de onderlinge bekendheid van de diverse culturen van de Gemeenschap te bevorderen; |
1. | dringt er bij de Raad van de Commissie op aan om binnen de Gemeenschap een eenvormig posttarief op het niveau van de binnenlandse zendingen in te stellen voor tijdschriften en publikaties en om bij de vaststelling van de portkosten rekening te houden met het culturele belang van tijdschriften; |
2. | verzoekt zijn Voorzitter deze resolutie te doen toekomen aan de Raad en aan de Commissie.’ |
Tot zover de EG-resolutie Kuijpers-Vandemeulebroucke.
Afwachten maar...