Van middengebied naar Euregio
De economische neergang als gevolg van de energiecrisis, de veranderende internationale handelspolitieke verhoudingen en de demografische verschuivingen, hebben de ontwikkeling van het gebied zoals aan het begin van de jaren zeventig voorzien, omgebogen.
Het vooruitzicht van een structurele versterking van de economie van het Benelux-Middengebied, niet alleen wat de industrie, maar ook wat de sector van de zakelijke dienstverlening betreft, stemt de leden van de studiegroep hoopvol. Het is echter de taak van de overheid die ontwikkeling te begeleiden en te ondersteunen. Met de gedachtenvorming over hoe dat moet, is men intussen ook een eind gevorderd. Naast het vanouds bekende voorwaardenscheppend beleid van wegen, kanalen e.d. wordt nu ook een drempelverlagend beleid gepropageerd, dat erop gericht moet zijn particuliere initiatieven te stimuleren. Daarnaast is er een ontwikkelingsbeleid, waarbij de overheid initiatieven neemt die voor bedrijven niet of nog niet aantrekkelijk zijn, maar maatschappelijk wel degelijk wenselijk. Wat dat laatste betreft moet er wel zorgvuldig op worden toegezien dat die wenselijkheid vast staat en dat de levensvatbaarheid ervan is aangetoond.
Daarom wordt dat type beleid vorm gegeven in programma's van concrete projecten, waarmee intussen de nodige ervaringen zijn opgedaan. Ook de milieuaspecten mogen hierbij niet uit het oog worden verloren. Volgens de Hasseltse Studiegroep is het Benelux-Middengebied voorbereid om de economische ontwikkeling zonder aarzelen tegemoet te treden.
Wilfried VANDAELE
Het rapport ‘Het Benelux-Middengebied na 1985: welzijn op basis van welvaart’, is te verkrijgen in België door overschrijving van 600 BF op rek. nr. 412-7060041-71 van het Vlaams Economisch Verbond; voor Nederland door storting van fl. 35 op rek. nr. 41.64.78.6003 van VEV-Amsterdam.
Voor meer informatie: R. van Ballaer, GOM-Limburg, Kunstlaan 18, B - 3500 Hasselt, tel. (011) 22 29 64.