Nederlandse kunst in Duitse steden
‘De uitgebreidste en omvangrijkste poging tot coöperatieve grensoverschrijdende cultuurarbeid die tot nu toe ooit ergens is ondernomen’, aldus de Nederlandse ambassadeur in Bonn, Kaspar Reinink. Hij presenteerde op 15 augustus het programma ‘Ontmoeting met Nederland’ (Begegnung mit den Niederlanden), waarin gedurende vijf maanden (augustus tot en met december) in Keulen, Bonn, Bielefeld en Krefeld bijna dagelijks Nederlandse kunstenaars iets ondernemen, uitvoeren of tentoonstellen.
Het programma wordt uitgevoerd in de gebruikelijke cultuurforums van deze steden, musea, expositieruimtes, theaters, concertzalen en op marktpleinen. Man achter de schermen is de culturele man van de ambassade in Bonn, Johan Kempen. Het ministerie van WVC in Den Haag subsidieert de zaak met 400.000 gulden, een koopje voor de ruim 300 culturele manifestaties in de vier steden; verdeeld over de terreinen theater, beeldende kunst, architectuur, muziek, literatuur en film.
In Keulen (ruim 1 miljoen inwoners) exposeren in acht galerijen Nederlandse beeldende kunstenaars, terwijl in de grotere musea groepsexposities zijn, al of niet samen met Duitse kunstenaars. Een speciale tentoonstelling is er van het werk van Roelandt Savery (1576-1639), die de laatste twintig jaren van zijn leven in Utrecht woonde.
Bij het theaterprogramma in de stad zijn vele nieuwe Nederlandse groepen ingeschakeld. Een centraal punt vormt tot 28 augustus het Fools-festival uit de school van Jango Edwards ontstaan. Op muziekgebied onder meer: Stadtmusik Köln, een compositie van Willem Breuker voor tien Keulse orkesten en muziekgroepen. Hele reeksen auteurs en literatuurdeskundigen komen voordrachten geven.
Op filmgebied gaat de hele Nederlandse filmgeschiedenis door de Keulse theaters. Gert Berghoff, de man van het filmmuseum in de stad, zei daarover: ‘Ik denk dat ik de filmscène in de hele wereld wel ken. Maar ik ken geen land waarin de filmmakers zichzelf zo onderschatten als in Nederland’.
Berghoffs programma begint met de Nederlandse klassiekers van Joris Ivens, toont vervolgens de traditie van de documentaires (Haanstra, etcetera), gaat dan over op Fons Rademakers, toont kassuccessen als Keetje Tippel, Soldaat van Oranje, enzovoorts en eindigt bij de meer dan 70 films van de laatste jaren. In totaal 130 verschillende Nederlandse films in drie maanden tijds in de Keulse filmtheaters, in vele gevallen eindigend met een gesprek met de regisseur.
De hoofdstad Bonn (300.000 inwoners) heeft naast een soortgelijk programma als in Keulen een eigen thema gevonden in vrouwenkracht. In het Frauen Museum zullen Nederlandse kunstenaressen in alle takken van kunst bijna dagelijks optreden. Deze rode draad door het Bonner Nederlandse programma begon op 30 augustus met de opening van de beeldende kunstexpositie Stroomopwaarts met werk van veertien vrouwen. Verder zitten in dit programma onder anderen Jacoba Bedaux en Relly Tarlo met muziek, Michal Shabtay met tableau vivant en tientallen andere individuele vrouwen en vrouwengroepen.
In Krefeld (250.000 inwoners) ziet men grote delen van het roterende Nederlandse programma in de vijf maanden. Men begon er met een groot Molenfeest, een volksfeest met tientallen Nederlandse kunstenaars die op straat optraden. 's Avonds wordt Philips' lasertechnologie getoond met Philips Laserscape Krefeld '85, een gekleurd laserspektakel boven de stad.
In Bielefeld (320.000 inwoners) heeft men naast het centrale repertoire veel jazz en dans gestopt in de manifestaties. Elk kunstcentrum, theater en museum in de stad is bij het programma betrokken.