Onderwijs
Leraren Nederlands overbelast
Veel leraren zijn overbelast, maar de leraren Nederlands zijn meer overbelast dan anderen. Het gevolg is dat het vak steeds slechter wordt gegeven, waardoor de leerlingen in het voortgezet onderwijs hun moedertaal steeds minder beheersen. De klachten hierover van universiteiten en bedrijfsleven zijn gegrond.
Dat is in het kort de klacht van een tiental leraren Nederlands, die met elkaar een werkgroep hebben gevormd, die de volgende eisen aan het ministerie van onderwijs stelt: een taakverlichting voor de leraar Nederlands van 20 procent minder lesuren en snelle afronding van het al in 1976 begonnen onderzoek naar de omvang van de leraarstaak.
Met behulp van het Nederlands Genootschap van Leraren (NGL) hebben zij met een enquête een onderzoek ingesteld onder docenten Nederlands die voornamelijk bij VWO en Havo werkzaam zijn.
Guus Wijngaards, één van de leden van de werkgroep: ‘De leraar Nederlands heeft het extra zwaar omdat er in zijn vak zoveel schriftelijk wordt getoetst, meer dan bij andere vakken. Terwijl bijvoorbeeld bij het eindexamen Engels, Frans en Duits multiple choice is ingeburgerd, heeft de leraar Nederlands een groot aantal opstellen en tekstverklaringen te corrigeren’.
Omdat het vak Nederlands zoveel schriftelijke onderdelen heeft die veel correctiewerk en tijd vragen, zijn de docenten onder zware druk komen te staan nu het aantal leerlingen per groep is vergroot en het aantal lessen per vak door de bezuinigingen is afgenomen. Sommige leraren geven gewoonweg geen opstel meer op, omdat ze het correctiewerk niet meer aankunnen.
Wijngaards: ‘Het is duidelijk dat dit ten koste gaat van de schrijfvaardigheid van de leerlingen. Je leert je niet fatsoenlijk uitdrukken zonder een paar keer een opstel te maken’.
Niet minder dan 53,2 procent van de ondervraagde leraren zegt dat zij onvoldoende aandacht kunnen besteden aan de stelvaardigheid van de leerlingen. Ontleden en spellen komen op de scholen nog wel aan bod, maar de correctie daarvan kost dan ook minder tijd dan die van opstellen, tekstverklaringen en verslagen.
Toch zou Wijngaards niet graag multiple choice voor het vak ingevoerd zien. Hij noemt dit, evenals zijn collega Roel van der Veen, vrijwel niet mogelijk en zeker niet wenselijk. Met medewerking van Wim Lubbers van het NGL stellen zij een Werkboek Nederlands op, waarin zij de resultaten van de onder een paar honderd leraren Nederlands gehouden enquête verwerkten.
Daaruit blijkt dat 74,3 procent van de ondervraagde docenten geen tijd heeft om de vakliteratuur bij te houden; 72,5 procent slaagt er niet in de ontwikkelingen binnen de moderne literatuur te volgen. Het komt voor dat een leraar Nederlands in jaren geen boek gelezen heeft.