In memoriam Hans Keuls
In de avond van zondag 18 augustus overleed in een Haarlems ziekenhuis op 74-jarige leeftijd de toneelschrijver mr. Hans Keuls. Hij was reeds enige tijd ernstig ziek. Na een operatie bleek dat niet op een herstel mocht worden gehoopt. Hij verkeerde ook zelf in die wetenschap en hield daarmee rekening.
Het ANV is hem veel dank verschuldigd. Sedert de jaren zestig stelde hij zijn kennis van zaken, zijn artistieke begaafdheid en organisatietalent mede in dienst van de Visser-Neerlandiacommissie voor toneel, hoorspel en televisie. Tot 1970 trad hij als adviseur op voor de toekenning van de artistieke VN-prijzen. In dat jaar werd hij lid van de commissie. En twee jaar later nam hij de voorzittershamer van wijlen de heer F. Koote over. In oktober 1984 leidde hij voor de laatste maal de juryvergadering. Op 24 november daarop volgend nam hij in Maastricht afscheid ter gelegenheid van de uitreiking van de artistieke prijzen. Drs. M.J.A.R. Dittrich, voorzitter Nederland van het ANV, huldigde Hans Keuls voor zijn vele verdiensten van het Verbond. Wim Spekking volgde hem als voorzitter van de commissie op.
Hans Keuls was de zoon van de dichter en advokaat mr. H.W. Keuls. Als jongeman ging hij naar Curaçao en werkte in de suikerindustrie en bij de Shell. Hij bleef er slechts kort. Keerde naar Nederland terug om in een rekordtijd rechten te studeren. Hij ging naar Curaçao terug en vestigde zich als advokaat. Ten tijde van de oorlogsjaren was hij in Londen administrateur van het Zeerisicofonds; een instituut voor de belangenbehartiging van de Nederlandse koopvaardij.
Na de Bevrijding nam hij in Nederland het bureau voor auteursrechten van zijn vader over, dat in belangrijke mate was gespecialiseerd op het Britse theaterwezen. Het was één van de redenen waarom hij in Engeland, in Hustpierrepoint in het graafschap Sussex, ging wonen. Voor zijn werk bezocht hij geregeld Nederland. Hij verbleef dan in zijn flatwoning in Zandvoort, want hij kon naar zijn zeggen alleen in Nederland schrijven. Hij hield veel van Nederland: ‘Dit land trekt mij erg; de zee, de kanalen, de weiden’ merkte hij op in een vraaggesprek (Haagse Post 10 dec. 1983). Maar hij voegde er aan toe ‘de verloedering is in Nederland wel erg toegeslagen’. Hans Keuls was de meest vruchtbare dramaschrijver van Nederland met meer dan 120 toneelstukken in Nederland, België en Engeland en ongeveer 70 scripts op de Nederlandse T.V. Voor zijn totale schrijversproduktie kreeg hij de Edm. Hustinxprijs toegekend. En voor zijn ijveren in het belang van het Nederlandse toneel en het auteursrecht viel hem in het midden van de jaren zeventig de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje Nassau ten deel. Zijn bekendste stukken waren ‘Plantage Tamarinda’, ‘Voor het laatst Lady Barker’, ‘Johan van Oldenbarnevelt’, ‘Aan lager wal’, ‘Kat en Hond’.
De televisieseries ‘De Fabriek’, waarvoor hij in 1981 de Gouden Televizierring kreeg, ‘Centraal Station’ (een co-produktie met de BRT) en ‘Herenstraat 10’ gaven hem in brede kring bekendheid. Volgend jaar wordt ‘Dossier Verhulst’ in 10 afleveringen uitgezonden: een posthume hulde tevens. Hans Keuls was een beminnelijk mens. ledereen die met hem in contact kwam mocht op zijn spontane belangstelling rekenen. Voor jonge toneelschrijvers heeft hij veel gedaan. Een man met charme en met stijl. Velen zullen hem missen en bewaren aan hem de allerbeste herinneringen. Ook in het ANV.
Bij de crematie op donderdag 22 augustus in Driehuis-Westerveld waren alleen de familieleden en enkele vrienden aanwezig. Zo had hij het gewild.
Geert GROOTHOFF