Overheid
Vlaams kabeldecreet ongrondwettelijk
‘Alarmbel ingesteld door oppositie’. Dit was een van de titels die boven een artikel over het kabeldecreet van minster Poma prijkte. Deze procedure heeft het ondertussen mogelijk gemaakt dat het ontwerp van decreet ‘betreffende het overbrengen van klank- en televisieprogramma's in de radiodistributie- en teledistributienetten en betreffende de erkenning van niet-openbare televisieverenigingen’ werd afgevoerd. Vooraleer iets over de inhoud van dit ontwerp te schrijven doen we er waarschijnlijk goed aan kort te omschrijven wat die ‘alarmbel’-procedure inhoudt. In België kent men twee zogenaamde ‘alarmbel’-procedures: de communautaire en de ideologische. De communautaire streeft naar harmonische betrekkingen tussen de gemeenschappen. Deze procedure kan voorkomen dat de Nederlandstalige meerderheid een nationale wet aanneemt die door een ruime meerderheid van de Franstaligen (ten minste ¾ van de leden) wordt afgekeurd. In dat geval wordt de parlementaire procedure geschorst.
Naast deze nationale procedure is er ook de ideologische ‘alarmbel’-procedure ingesteld binnen de gemeenschapsraden. Deze is ingesteld om binnen de Vlaamse Raad en binnen de Franse Gemeenschapsraad de rechten van de ideologische en filosofische minderheden te beschermen. Er gebeurt een schorsing van de bepalingen van een ontwerp of voorstel van decreet die, blijkens een met redenen omklede motie ondertekend door tenminste een vierde van de leden van de Raad, een discriminatie om ideologische of filosofische redenen zouden inhouden.
Deze laatste (ideologische) alarmbelprocedure is er nu oorzaak van dat het zogenaamde kabeldecreet van cultuurminister Poma afgevoerd werd. Dit ontwerp van decreet werd door de oppositie van S.P., V.U. en Agalev fel betwist omdat door het decreet slechts één enkele niet-openbare televisievereniging de kans zou krijgen zich tot de hele Vlaamse Gemeenschap te richten waardoor aldus een gevaarlijk en onaanvaardbaar privé-monopolie zou ontstaan. Tevens werd bezwaar aangetekend tegen het ontwerp omdat de Vlaamse Regering zichzelf ruime bevoegdheden toekent in het uitmaken wie een commerciële zender mag oprichten en welke programma's van die commerciële zender(s) door de kabelmaatschappijen moeten worden uitgezonden. Om die redenen werd door de oppositie de alarmbelprocedure ingesteld. De Raad van State heeft recent in haar uitspraak de oppositie gevolgd en het huidige ontwerp van kabeldecreet ongrondwettelijk verklaard. De Raad van State acht het in strijd met de G.W. dat het ontwerp ruime bevoegdheid toewijst aan de Vlaamse Regering terwijl uitdrukkelijk in de G.W. geschreven staat dat de culturele aangelegenheden moeten geregeld worden door de gemeenschapsraden. Tevens omzeilt het kabeldecreet volgens de Raad van State de wetgeving m.b.t. de discriminatie van de ideologische en filosofische minderheden, precies omdat door het overdragen van ruime bevoegdheden op het culturele vlak naar de Vlaamse Regering, de alarmbelprocedure bij de bespreking van die aangelegenheden niet meer kan worden gebruikt.
Een en ander betekent dat gedurende deze legislatuur (er zijn vervroegde verkiezingen op 13 oktober) er geen regeling zal komen met betrekking tot de kabel in Vlaanderen.