Werkgroepen
Vredesproblematiek
Op dinsdag 18 juni vond in 't Blazoen te Antwerpen de eerste contactvergadering plaats van de nieuwe Vlaams-Nederlandse werkgroep Vredesproblematiek.
Op deze vergadering waren aanwezig: Robby Berloznik (Centrum voor Polemologie, Vrije Universiteit Brussel); Philip Everts (Instituut voor Internationale Studiën, Vereniging voor Vredes- en Konfliktonderzoek; Rijksuniversiteit Leiden), Miklós Racz en Ad Woudenberg (Nederlands Comité voor Europese Veiligheid en Samenwerking, Krommenie); Rik Gysels (co-voorzitter werkgroep Leefmilieu, professor Rijksuniversiteit Gent); Chiel Verduijn (Humanistisch Vredesberaad, Amsterdam); Eloi Glorieux en Marleen Duymelinck (Medische Werkgroep tegen Atoomwapens, Brussel); Paul Lansu (Pax Christi Vlaanderen, Antwerpen); Pieter Sturm (Stichting Vredesopbouw, Utrecht); Guy Riems (Universitaire Vredesdagen, Brussel); Bert Vanhulle (Vlaams Aktiekomitee tegen Atoomwapens); Michel Hermans (Bureau Buitenland Technische Hogeschool Delft), Ben Oostenbrink (werkgroep Polemologie, Vrije Universiteit Amsterdam); Rob Vierhout (Studiecentrum voor Vredesvraagstukken, Nijmegem); Herman de Lange (Polemologisch Instituut Rijksuniversiteit Groningen).
Waren verontschuldigd, maar willen wel meewerken: Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie (de heren Hollants Van Loocke en Jacobs); Interfacultaire Coördinatiegroep Vredesonderzoek Katholieke Universiteit Leuven (Prof. Leirman deelde mee dat de coördinatiegroep momenteel geherstructureerd wordt en in twee luiken wordt opgesplitst); Nederlandse Vereniging voor Medische Polemologie; de heer R. Coolsaet (Socialistisch Emiel Vandervelde Instituut); de heer M. van Opstal (ex-majoorgeneesheer); Overlegcentrum voor de Vrede (de heer R. de Gendt); Pax Christi Nederland; Prof. H. van Daele (Historische en Vergelijkende pedagogiek, R.U. Gent).
Nadat de aanwezigen zich hadden voorgesteld, gaf secretaris W. Vandaele een kort overzicht over doel en werking van het Algemeen-Nederlands Congres. Aan de aanwezigen werd een korte toelichting bij het A.-N.C. uitgedeeld en een overzicht van de verschillende werkgroepen en hun thema's.
Meteen corrigeerde de secretaris de tekst die in de brochure voor de openingszitting verscheen over de toen nog op te richten werkgroep Vredesproblematiek. Bij het opstellen van die tekst had de auteur enkel contact gehad met ‘vredesbewegers’ en polemologen. Het was toen nog niet duidelijk of er van militaire zijde medewerking kon verwacht worden en of het hoe dan ook haalbaar en wenselijk zou zijn zowel polemologen, mensen van de vredesbeweging, als militairen in één werkgroep samen te brengen. Ondertussen bleek echter niet alleen dat er wel degelijk belangstelling bestaat vanuit het leger, maar dat ook de polemologen en de vredesactivisten er prijs op stellen tot een brede en serene dialoog te komen. Ze hopen dat het Algemeen-Nederlands Congres daartoe een forum kan bieden.
Op de vergadering werd verder gesproken over de organisatie van het 39ste Algemeen-Nederlands Congres en werd het werkschema uiteengezet waarvolgens de diverse werkgroepen de slotzitting van het Congres voorbereiden. Bijzondere aandacht ging hierbij vanzelfsprekend naar de publikaties.
Na een persoonlijke getuigenis van prof. Gysels vanuit zijn ervaringen als co-voorzitter van de A.-N.C.-werkgroep Leefmilieu, volgde een uitvoerige ‘brainstorming’. Hoewel op die manier tal van mogelijke acties en onderwerpen voor studie werden gelanceerd, werd uiteindelijk heel concreet afgesproken dat elke aanwezige vóór 15 augustus voor zijn eigen vereniging en rekening houdend met zijn eigen ervaringen een beknopte tekst zal opstellen over:
- | wat de jongste 5 jaar gebeurd is op het terrein van de vredesproblematiek, specifiek wat de Nederlands-Vlaamse samenwerking betreft; |
- | welke aanbevelingen kunnen worden geformuleerd voor de toekomst. Hoe kan de samenwerking worden verbeterd op het vlak van de diverse verenigingen en instituten? |
Wie vond dat andere organisaties, momenteel nog niet vertegenwoordigd in de werkgroep, ook bij de ‘enquête’ moeten worden betrokken, beloofde zo vlug mo-