Raad adviseert cultuurcentrum in New York
De Nederlandse Raad voor de Kunst wil de oprichting van een Nederlands Cultureel Centrum in New York.
Aan een cultureel centrum in New York zou, volgens de Raad, de hoogste prioriteit moeten worden gegeven, aangezien de culturele contacten van Nederland met de Verenigde Staten sterk zijn gegroeid en omdat New York als een van de belangrijkste centra van hedendaagse culturele ontwikkelingen kan worden beschouwd.
De belangstelling van de Nederlandse kunstwereld - het theater, de filmkunst en de beeldende kunst - voor New York als smeltkroes van mondiale creativiteit, is volgens de Raad, enorm en een vast punt in die stad zou als platform kunnen dienen van de ‘zozeer gewenste uitwisseling van ideeën en activiteiten’. Door een kwalitatieve verbetering van de culturele presentatie hoopt de Raad het huidige klompen-bollen-image van Nederland in de Verenigde Staten te doorbreken.
Er bestaan acht Nederlandse culturele instituten in het buitenland: in Istanboel, Kairo, Florence, Tokio, Pretoria, Parijs, Rome en Jakarta. Met een veertigtal landen heeft Nederland bilaterale culturele contacten. De Raad stelt voor in Spanje een gezamenlijk Nederlands/Vlaams cultuurbeleid te stimuleren. Daartoe zou in Madrid de in 1594 opgerichte Fundacion San Andres de Los Flamencos, dat destijds dienst deed als onderkomen voor de ‘bedevaarders uit de XVII Provinciën’ kunnen worden omgebouwd tot wetenschappelijk en cultureel centrum.
De Raad betreurt dat een Nederlands Huis in Brussel nog steeds niet van de grond is gekomen en dringt er op aan de culturele samenwerking tussen Nederland en de Vlaamse Gemeenschap in die landen waar al een Nederlands en/of Belgisch c.q. Vlaams instituut is te stimuleren.