Onderwijs
VAN-congres: ‘Taalachterstand en Maatschappij. Voor een mondige gemeenschap’
Van 1 tot 15 april liep in Vlaanderen de Veertiendaagse van het Algemeen Nederlands. Ze werd te Antwerpen geopend met een eerste Taalcongres, ingericht door de Vereniging Algemeen Nederlands (VAN), onder het thema ‘Taalachterstand en Maatschappij. Voor een mondige gemeenschap’.
Op dit congres werden verschillende visies geponeerd over o.m. de rol van de school als instrument om tot betere taalbeheersing te komen.
Spreker G. Geerts stelde dat in het beroepsleven meer plaats moet ingeruimd worden voor het taalonderricht en dat de school beter terugkeert naar de studie van de grammatica. Hij ging er van uit dat in de schoolklas niet de praktijk kan worden nagebootst waarin de taal passend moet worden gebruikt.
Tevens pleitte spreker voor meer lessen praktijk in de lerarenopleiding.
De Vereniging Vlaamse Leerkrachten (VVL) stelde op haar beurt dat het utopisch zou zijn te verwachten dat na de school nog aan taalzuivering wordt gedaan. Bovendien aanvaardt en erkent de WL het bestaan van een dialect.
J.J. Dambre wees er in zijn interventie op dat de overheid reeds vele jaren aandringt op taalzuiverheid, maar nog steeds heeft nagelaten daartoe ook de nodige middelen te verstrekken.
Prof. Daems ging meer specifiek in op het thema Taalachterstand en Maatschappij. Hij was van oordeel dat de huidige school er vaak niet in gelukt om “sociaal gehandicapten” met taalachterstand de taal van de socio-culturele elite bij te brengen. Volgens Geerts heeft taalachterstand van deze groep dan ook niets te maken met het feit dat ze dialect spreken, maar eerder met het feit dat hun interactiepatroon beperkter is dan degene die de school hanteert. Congresvoorzitter Debrabander, tevens voorzitter van de organiserende vereniging VAN, besloot de zitting met een pleidooi tegen het gebruik van streektalen. ‘Het product “Nederlands” heeft het op de internationale markt al moeilijk genoeg. Daarom mogen wij het niet ook nog differentiëren’, aldus de voorzitter.