Minderhedennota: accent op bestrijding rassendiscriminatie
Uit de in september verschenen minderhedennota blijkt dat de Nederlandse regering een sterker accent wil leggen op de bestrijding van rassendiscriminatie.
De regering is van plan een onafhankelijk landelijk bureau op te richten met als taak slachtoffers van discriminatie te helpen, rechtshulpverleners te scholen en structurele patronen van discriminatie te signaleren.
Om de relatief zeer grote werkloosheid onder minderheidsgroepen te bestrijden komt er een nieuwe wettelijke regeling waardoor vreemdelingen gemakkelijker kunnen worden benoemd bij openbare diensten.
Verder zullen de gewestelijke arbeidsbureaus in een aantal ‘achterstandgebieden’ extra gelden ter beschikking krijgen om meer tijdelijke arbeidsplaatsen te creeren in de sociaal culturele sector.
Dit betekent dat de rechtspositie van gastarbeiders en hun gezinnen meer en meer die van de autochtone Nederlanders zal benaderen.
Immigranten die wensen naar het land van herkomst terug te keren, kunnen rekenen op financiële ondersteuning. De regering wijst erop dat terugkeer op volstrekt vrijwillige basis moet gebeuren.
Bij politieopleiding zal meer accent worden gelegd op het multi-culturele aspect van de samenleving.
Om de extra achterstand van vrouwen uit minderheidsgroepen in te lopen is een bedrag van vier miljoen gulden uitgetrokken, dat bedrag wordt in de komende jaren met een miljoen verhoogd.
Er werd eveneens aandacht besteed aan het probleem van de huisvesting en religie. Om het inzicht van de overheid ten aanzien van de positie van minderheden te vergroten, zal jaarlijks voor onderzoek een bedrag van ruim twee miljoen gulden ter beschikking zijn. Als hoofdthema's van het onderzoek worden vooropgesteld het tegengaan van economische en sociale achterstand, voorkomen en bestrijden van achterstelling en discriminatie en het bevorderen van emancipatie.