Afdeling Melbourne van ‘Vlamingen in de wereld’ te gast in de Nederlandse ‘Abel Tasman club’
Vrijdagavond 25 februari had de Algemeen Voorzitter van het Algemeen Nederlands Verbond, prof. em. Hendrik Fayat een gezellig gesprek met Vlaamse en Noord-Nederlandse inwijkelingen die samen, op uitnodiging van de afdeling Melbourne van ‘Vlamingen in de Wereld’ (voorzitter Luc Hermans) verenigd waren in de gezellige Nederlandse ‘Abel Tasman Club’.
Dit was een gelegenheid om enige uitleg te verschaffen over de gewijzigde structuren in België waardoor nu rechtstreekse, officiële contacten en overeenkomsten mogelijk zijn geworden op de grondslag van onze gemeenschappelijke Nederlandse taal.
De betekenis van het Belgisch-Nederlands taalunieverdrag werd toegelicht, waarin de eenheid van de taal in Noord en Zuid verankerd ligt en die een waarborg is tegen het steeds opduikend gewestelijk particularisme.
Samen zijn wij in Europa twintig miljoen Nederlandssprekenden en dus talrijker dan de gezamenlijke bevolking van Australië en Nieuw Zeeland.
Vele vragen werden gesteld door de aanwezigen omtrent het Algemeen Nederlands Verbond en het Algemeen Nederlands Congres.
Een praktische getuigenis van het nut van de Noord-Zuid-Samenwerking door deze instellingen gepropageerd werd gebracht door Jan Akkermans, die te Melbourne voor de Australian Broadcasting Corporation de ‘Dutch Service’ verzorgt. Jan Akkermans heeft de beste betrekkingen met de Belgische Radio en Televisie (Nederlandse inzendingen) en met Hilversum en hij staat ten Dienste van de Vlamingen en de Noord Nederlanders in Australië.
De dag nadien nam Akkermans van prof. Fayat een interview af over de gespreksthema's van de vorige avond. Dit interview werd door de Australische radio (Dutch Service) uitgezonden.
De goede verstandhouding en samenwerking in zake radio- en televisieuitzendingen dient niet alleen de uitstraling van onze cultuur, zij laat ook toe, door gemeenschappelijke correspondenten over de hele wereld, een betere nieuwsdienst te verzorgen ten behoeve van luisteraars en kijkers over het hele Nederlandse taalgebied in Europa. Het was een zeer gezellig samenzijn waarbij evenveel Nederlanders als Vlamingen aanwezig waren.