Het archief en museum van het Vlaams leven te Brussel
Veelal gaan heel wat documenten en brieven uitgaande van culturele verenigingen na verloop van tijd teloor wanneer dit materiaal niet gedeponeerd, geordend en bewaard wordt. Het Archief en Museum van het Vlaams Leven te Brussel (AMVB) werkt nu reeds vijf jaar aan het verzamelen en inventariseren van boeken, documenten, dagbladen en tijdschriften, foto's en plannen, liederen, voorwerpen, vlaggen... kortom aan de uitbouw van een wetenschappelijk archief en wetenschappelijke bibliotheek rond alles wat Brussel en haar Vlaams karakter aanbelangt. Het AMVB bood aldus aan vele personen en verenigingen de mogelijkheid een positieve wending te geven aan hun archieven.
In het najaar van 1982 is het AMBV aan zijn eerste lustrum toe.
Inderdaad, in 1976 werd door de gebroeders Verstraete bij de Nederlandse Commissie voor de Cultuur (NCC) een voorstel ingediend ter oprichting van een Vlaams museum te Brussel. Gezien haar statuut kon de N.C.C. dit echter zelf niet aan.
Gesprekken en contacten met personen van het Karel Bulsfonds leidden tot de stichting, in September 1977, van de v.z.w. ‘Archief en Museum van het Vlaams Leven te Brussel’ met als doel op een concrete en objectieve manier de aanwezigheid van de Vlaamse cultuuruitingen door de eeuwen heen in de hoofdstad kenbaar en aanschouwelijk te maken.
In de loop van het jaar 1978 werd vooral aandacht besteed aan de structurele uitbouw van de vereniging.
Naast talrijke kleinere - daarom niet minder belangrijke - schenkingen werden reeds enkele grote fondsen bij het AMVB gedeponeerd: zo o.a. het archief van de Koninklijke Bond der West-Vlamingen, het archief Van Gijsegem met o.a. een uitgebreid dossier over de A.N.V.-tak Brussel, het archief van het Christelijk Onderwijzersverbond - afdeling Brussel, het archief van het Vlaams Komitee voor Brussel.
Het archief van Van Gijsegem bezit, met betrekking tot het ANV: ledenlijsten (1922-1950), algemene briefwisseling (1948-1976), dossiers over de ANV-jubileumvieringen in 1960 en in 1966, ANV-jaarverslagen (1954-1965), documenten over de Van Riebeekherdenking en de W.J. Leydsviering, de artikels die Van Gijsegem in Neerlandia publiceerde...
Met beperkte middelen werden tevens een aantal nuttige en interessante aankopen gedaan. We vermelden o.a. een serie van 18 etsen van de hand van M. Langaskens, de ‘kleynen Brusselschen zakalmanak’ en vooral niet te vergeten de prachtige vlag van de toneelmaatschappij De Vlamingen, 1854.
Niet alleen aan ‘bewaren’ werd aandacht besteed, ook het aspekt ‘leren en getuigen’
De vlag van de toneelmaatschappij ‘De Vlamingen’, te Brussel, 1854.
werd uitgewerkt. Op 27 november 1979 vond in het kader van 1000 jaar Brussel en in aanwezigheid van heel wat personaliteiten de plechtige opening plaats van het Museum op de Oude Graanmarkt met een permanente tentoonstelling onder het motto ‘Vlaams sociaal-kultureel leven te Brussel, gisteren en vandaag’. Hiermee werd gepoogd én Vlamingen, én Walen, én buitenlanders die de hoofdstad bevolken en bezoeken een correcter inzicht te geven in de geschiedenis en het wezen van onze hoofdstad. De publieke belangstelling was bijzonder groot en de gebeurtenis kende een brede weerklank in de pers. Naast deze hoofdvogel werden datzelfde jaar nog twee andere tentoonstellingen opgezet. De eerste, in het VTB-gebouw te Brussel, onder de naam ‘Rondom Uilenspiegel’, was voornamelijk gewijd aan de figuur van Charles de Coster naar aanleiding van de 100ste verjaardag van zijn overlijden. De tweede, ‘Honderd jaar Kunstleven te Brussel 1880-1980’ vond plaats te Jette met steun van het gemeentebestuur en poogde een overzicht te geven van het werk van een groot aantal Vlaamse beeldende kunstenaars die te Brussel geboren werden of er lang verbleven. Nog steeds in het kader van het Brussels millennium verleende 't AMVB zijn medewerking aan de speciale tentoonstellingstrein die het land doorkruiste.
Publicaties over het specifiek Vlaams aspect van Brussel, liggen ook volkomen in de lijn van het AMVB. Van meetaf lag het dan ook in de bedoeling van de beheerraad, het millennium niet te laten voorbijgaan zonder een blijvende eigen Vlaams culturele inbreng te leveren.
De wetenschappelijke vorsers van het AMVB werden ingeschakeld en leverden bijdragen voor de prachtige geïllustreerde publicatie ‘Brussels eeuwenoud centrum van Nederlandse Cultuur’, die tot stand kwam in samenwerking met het Vlaams Komitee voor Brussel en met de steun van de Marnixring-Antwerpen-Centrum.
In 1980 werd gestart met het driemaandelijks Mededelingsblad van de Vrienden van het AMVB dat thans 6 maal per jaar verschijnt.
Hierin wordt o.a. bericht gegeven van de aktiviteiten en aanwinsten van onze instelling. 250 leden werden tot nog toe opgenomen als Vrienden van het Archief.
In 1981 stond de werking hoofdzakelijk in het teken van de herdenking van de 100ste verjaardag van de ambtsaanvaarding van Karel Buls als burgemeester. In samenwerking