Onderwijs
Onderzoek literatuuraanbod in Vlaanderen
Het Instituut voor Didactiek en Andragogiek van de UFS1A voerde op initiatief van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen en met de steun van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap een onderzoek uit over het literatuuraanbod en -gebruik in het secundair onderwijs. Het onderzoek was gespreid over 804 scholen uit de diverse schoolnetten.
Interessant zijn de bevindingen over de huislectuur, d.w.z. de lectuur die aan de leerlingen wordt aanbevolen of verplicht in hun naschoolse vrije tijd. Onderzoek terzake heeft uitgewezen dat de jong-volwassenen een veel intensiever en vollediger beeld hebben van de boeken die zij buiten klasverband - al dan niet - moesten lezen dan van boeken die als cursorische lectuur (behandeling van lange teksten, waarvan de inhoud gericht is op de tekstinhoud en/of structuurverschijnselen) werden behandeld.
Gemiddeld worden er in Vlaanderen per leerling 3,73 boeken per jaar in de laatste vier jaar van het secundair onderwijs als huislectuur gelezen. Gelijkaardige vaststellingen werden in Nederland gedaan.
Uit het onderzoek bleek verder dat in het vrij onderwijs minder aandacht wordt besteed aan huislectuur: leerlingen uit het rijksonderwijs lezen gemiddeld 1,72 boeken meer dan hun collega's uit het vrij onderwijs. Daar staat tegenover dat in het vrij onderwijs meer aandacht wordt besteed aan cursorische lectuur.
Tevens werd vastgesteld dat in het rijks-, gemeentelijk en provinciaal net relatief meer vrije keuze wordt gelaten aan de leerlingen: 55,9 procent van de enquêtes uit het rijksonderwijs en 34,0 procent uit het gemeentelijk onderwijs gaven de vrije keuzemogelijkheid aan, tegen slechts 24,6 procent uit het vrij onderwijs.
Alhoewel de literatuurlijst tamelijk is uitgebreid - niet minder dan een duizendtal titels die als verplichte huislectuur worden gebruikt - is de top-tien van de huislectuur tamelijk klassiek:
1. ‘Wierook en tranen’ (Ruyslinck); 2. ‘Het gevaar’ (Vandeloo); 3. ‘Kaas’ (Elsschot); 4. ‘De komst van Joachim Stiller’ (Lampo); 5. ‘Het reservaat’ (Ruyslinck); 6. ‘De muur’ (Vandeloo); 7. ‘Xanthippe’ (Lebeau); 8. ‘Het huis van mama Ponda’ (Berkhof); 9. ‘De trein der traagheid’ (Daisne); 10. ‘Klaaglied om Agnes’ (Gijsen).
De gelijkenis met de top-tien van de cursorische lectuur is frappant: 1. ‘Voorlopig vonnis’ (Van Hoeck); 2. ‘Het gevaar’ (Vandeloo); 3. ‘Wierook en tranen’ (Ruyslinck); 4. ‘Lucifer’ (Vondel); 5. ‘Kaas’ (Elsschot); 6. ‘De komst van Joachim Stiller’ (Lampo); 7. ‘Erik’ (Bomans); 8. ‘Oeroeg’ (Haase); 9. ‘Dokter Simon Falbeck’ (Schouwenaars); 10. ‘Xanthippe’ (Lebeau).