Actie voor het Van Dishoeckhuis
In het begin van de 18de eeuw liet Mr. Anthonie Pieter van Dishoeck aan de haven van Vlissingen een particulier woonhuis bouwen door de architect J.P. van Baurscheit de Jonge. Over dit thans leegstaande woonhuis, dat anderhalve eeuw als stadhuis fungeerde, wordt in een rapport van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg o.m. het volgende gezegd: ‘...Was het Vlissingse Van Dishoeckhuis in de 18de eeuw reeds een van de allerbelangrijkste huizen van ons land, door de grote vernielingen die er in later tijd alom hebben plaatsgevonden, is het van wat ons rest een van de meest monumentale, zo niet het àllermonumentaalste woonhuis uit de 18de eeuw... een der meest waardevolle monumenten van ons land.
Het feit, dat bouwjaar, opdrachtgever en architect van dit pand bekend zijn, iets wat zelden voorkomt, maakt het bovendien tot een mijlpaal in de Nederlandse kunstgeschiedenis...’
Onlangs ontving de gemeente Vlissingen echter een verrassende brief van Staatssecretaris H.A. de Boer, die de zorg voor onze monumenten onder zijn hoede heeft, zo deelt het tijdschrift ‘Heemschut’ van maart 1982 mede. Daarin geeft deze vergunning het huis te slopen! Maar de gemeente had in het geheel geen sloopvergunning aangevraagd, zij was juist bezig in samenwerking met de provincie Zeeland en het Ministerie van V.R.O. een verplaatsingsplan voor het huis uit te werken, aangezien de Houtkade waaraan het huis ligt een andere bestemming moet krijgen. Gezien de kosten van verplaatsing en restauratie en het huidige geldgebrek is de Staatssecretaris blijkbaar tot de conclusie gekomen, dat sloop van dit waardevolle pand de enige oplossing is.
Uiteraard is tegen dit plan onmiddellijk verzet gekomen. De ‘Stichting Stadsherstel Vlissingen’ en de ‘Bond Heemschut’ hebben een kroonberoep ingesteld tegen de beschikking van de Staatssecretaris. ‘Stadsherstel Vlissingen’ wil - in afwachting van een nieuwe beschikking - een landelijke inzameling organiseren. Reeds in 1975 werden duizenden handtekeningen verzameld naar aanleiding van een oproep tot adhaesiebetuiging voor het behoud van het Van Dishoeckhuis. Het artikel in ‘Heemschut’ besluit met deze regels: ‘Wij mogen dit unieke gebouw toch niet definitief verloren laten gaan, omdat we nu niet direct weten waar het nog resterende benodigde geld vandaan moet komen’. Het is een conclusie die wij van harte steunen. Voor nadere inlichtingen kan men zich wenden tot de Stichting Stadsherstel Vlissingen of de Bond Heemschut, Nieuwezijds Kolk 28, 1012 PV Amsterdam.
P. KRUG
Het Van Dishoeck-huis in 1965 vóór het verlaten werd.