Culturele betrekkingen met Indonesië
Tijdens de maand mei vonden in Jakarta een aantal gebeurtenissen plaats, die zonder meer nieuwe impulsen zullen geven aan de culturele betrekkingen tussen Indonesië en Nederland. In de eerste plaats werden, in het kader van het Cultureel Akkoord tussen beide landen, besprekingen gevoerd die geleid hebben tot een basis voor culturele activiteiten in de jaren 1982-1983.
De Nederlandse delegatie stond onder leiding van drs. M.J.J. van Loosdrecht, die in zijn nieuwe functie van Ambassadeur voor Internationale Culturele Samenwerking voor de eerste maal in deze capaciteit in het buitenland optrad. Hij heeft zijn vuurproef zeker succesvol doorstaan. De mate van succes van de besprekingen is vanzelfsprekend mede bepaald door de deskundige leden van de delegatie alsmede door het voorbereidende werk dat minister Pais had verricht in zijn besprekingen, begin dit jaar, met minister Daoed Joesoef en niet in de laatste plaats door de prettige en constructieve wijze waarop samengewerkt werd met de Indonesische delegatie. Deze delegatie stond onder leiding van mevrouw prof. dr. Haryati Soebadio, die al menigmaal een vooraanstaande rol speelde in het culturele verkeer tussen de twee landen. Zij vervulde ook nu weer, als voorzitter van de besprekingen, een uiterst inspirerende rol.
Als highlights van de besprekingen kunnen genoemd worden de afspraken die gemaakt zijn op het gebied van het taalonderricht, de rechtswetenschappen en het cultureel erfgoed.
Naast deze besprekingen speelde zich een ander hoogtepunt af. 7 mei werd het nieuwe Erasmushuis geopend in Jakarta, waarmede Nederland een volwaardig cultureel instituut in het buitenland rijker is geworden. De opening werd verricht door staatssecretaris Van der Mei, nadat de directeur van het Erasmushuis, de heer Verstrijden, ambassadeur Van Gorkom en de Indonesische directeur-generaal voor Culturele Zaken mevr. Soebadio, namens minister Daoed Joesoef, inleidende woorden hadden gesproken.
Het is de bedoeling dat het Erasmushuis een ontmoetingsplaats wordt tussen de Nederlandse en Indonesische culturen. Deze vorm van communicatie werd bij de opening gesymboliseerd door toespraken van Nederlandse en Indonesische over- heidszijde alsmede door de aanbieding van Indonesische en Nederlandse kunstwerken.
Met het organiseren van een poëziefestival en optredens van Flairck en Henk van Ulsen in de eigen zaal, heeft het nieuwe Erasmushuis zich al meteen van een vaste plaats verzekerd in de culturele communicatie tussen beide landen. Tussen het Erasmushuis en CRM worden plannen voor te organiseren culturele activiteiten ontwikkeld, opdat een ruim en gevarieerd programma kan worden opgezet. Nu de culturele besprekingen en de opening van het Erasmushuis achter de rug zijn, is een nieuwe basis gelegd voor verdieping van de contacten tussen de culturen van beide landen.