50 Aangesloten verenigingen
16 Werkgroepen
Op het particuliere vlak hebben vijftig verenigingen uit Nederland , Vlaanderen en Frans-Vlaanderen zich aangesloten bij een bestendig Algemeen Nederlands Congres, met oud-minister Prof. Dr. H. Fayat als algemeen voorzitter. De congresformule werd grondig vernieuwd. Steunend op een vast sekretariaat werkten talrijke vrijwilligers in zestien werkgroepen aan de voorbereiding. Het werkterrein werd uitgebreid tot de sektoren onderwijs en jeugd, universiteit en wetenschap, vormings- en ontwikkelingswerk, vrouwenbeweging, toerisme, sport, ekonomie, leefmilieu, media, het Nederlandse boek, De Nederlanden in de wereld, grensverkeer, de Franse Nederlanden. Uit Noord en Zuid werd door mensen van verschillende levensbeschouwing en strekking een schat van informatie samengebracht over organizaties, initiatieven en strukturen op al deze terreinen. Zij hebben een inventaris gemaakt van de bestaande vormen van kontakt, samenwerking en integratie en zich beraden over de knelpunten en kansen van een betere of versnelde integratie. Het resultaat hiervan wordt gepubliceerd in werkdocumenten die op voorhand ter beschikking worden gesteld van de deelnemers.
Het congres wordt gehouden op de campus Oefenplein van de Vrije Universiteit Brussel, Pleinlaan 2, op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober.
Te dezer gelegenheid worden de Visser-Neerlandiaprijzen uitgereikt tijdens de receptie op de Vlaamse Raad. Een gezellige feestavond met optreden van o.m. de folkgroup RUM besluit de eerste congresdag. Zaterdagnamiddag wordt het congres beëindigd met een slotzitting, waarop de besluiten van de werkgroepen worden meegedeeld en een konkreet vijfjarenplan wordt voorgesteld voor het integratiewerk in de nabije toekomst.
Het 38e Algemeen Nederlands Congres werd voorbereid door de volgende werkgroepen:
leefmilieu
vormings- en ontwikkelingswerk
onderwijs
jeugd
vrouwenbeweging
sport
grensverkeer
economie
het boek
universiteiten
overheidsstrukturen en instellingen
de Franse Nederlanden
toerisme
media,
taalunie
de Nederlanden in de wereld
Hun studiewerk is opgenomen in het ‘Algemeen Nederlands Archief’ dat de basisdocumenten voor het Congres levert.