Wat Vondel verzuimde, vergoedde burgemeester Van Ertborn
Antwerpen herdenkt dit jaar met grote luister de vierhonderdste verjaardag van Pieter Pauwel Rubens. De kern van die viering wordt de tentoonstelling van 28 juni tot 30 september in het Museum voor Schone Kunsten, waarop een honderdtal schilderijen en olieverfschetsen alsmede een 60-tal tekeningen van de Prins van de Vlaamse schilders zullen te zien zijn. Het wordt een unieke verzameling herkomstig uit de bekendste musea van Europa. Het Prado te Madrid en l'Hermitage te Leningrad sturen elk zes doeken. Uit Dresden komt een omvangrijk schilderij per speciaal transport. Canada, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland en de Verenigde
FLORENT-JOSEPH VAN ERTBORN
(Antwerpen 1784-'s Gravenhage 1840)
Burgemeester van Antwerpen (1817-'28) en Goeverneur van Utrecht (1828-'30). Na de revolutie van '30 weer tot burgemeester van Antwerpen verkozen, weigerde hij uit eerbied voor Willem I die post te aanvaarden. Bij testament legateerde hij zijn kostbare schilderijen-verzameling aan de stad Antwerpen (thans in het Museum aldaar). Hij verbleef sinds 1830 in vrijwillige ballingschap in Nederland. Na zijn overlijden werd zijn per schip over de Schelde aangevoerd stoffelijk overschot onder grote volkstoeloop te Hoboken (Antwerpen) begraven.
Staten zenden het beste wat ze aan werken van Rubens in musea en privéverzamelingen bezitten.
Niet alleen deze tentoonstelling, ook een bezoek aan het mooie Rubenshuis, gelegen op de nieuw aangelegde Wapper en de vele koncerten gedurende het hele seizoen maken een verblijf te Antwerpen dit jaar tot een boeiende onderneming.