Niemand kan echter beweren, dat (Noord-)Nederland de (Zuid-Nederlandse) Vlaamse delen zo krachtig heeft bijgestaan. Want hooghartig in eigen tot ontwikkeling gevoerde kultuur gedoken heeft Noord-Nederland Vlaanderen en de Vlaamse sprake vrij lang, vrij diep en vrij verwaand, verwaarloosd. De Vlaamse broeders kregen nauwelijks een goedkeurende blik uit het noorden. Laat staan enige steun tot krachtige hulp. Elk volk, dat verdrukt of achteruit gesteld wordt, dat zijn nationale waarden bedreigd weet zal zich verweren. In dat verweer zal het ook wel ontsporen op bepaalde punten.
Vlaanderen heeft in zijn harde en bittere nood, om een sterk sprekend voorbeeld te noemen, het vraagstuk van de hulp aan Vlaanderen door de vijanden van België moeten oplossen. In 1940-1944 hebben belangrijke delen van het Vlaamse verzet gefaald. Het zuivere Vlaams-nationalisme werd verward in
nationaal-socialistisch garen. Delen en personen van Vlaanderen hebben met het hitlerregime samengewerkt en zonen van Vlaanderen stonden geheel vrijwillig aan het Russische front.
Alvorens wij, Nederlanders, daar een hard oordeel over uitspreken, doen wij goed eerst eens de hand in eigen (Noord-) Nederlandse boezem te steken. Stonden er geen Nederlandse SS-ers in Duitse dienst? Zijn er geen Nederlandse jongens naar Oostelijk Europa getrokken? Opdat Nazi-Duitsland zou winnen op alle fronten.
De schuld van het vrije Nederland is duidelijk zwaarder dan van Vlaanderen. Nederlanders hebben hun eigen vrije gemeenschap verraden en dienden, als SS-ers, de belager van al hetgeen Nederlands was. Wij kennen zelfs delen die de aansluiting van Nederland, als westelijk Duitsland, bij Groot-Duitsland bepleit hebben.
Vlaanderen vocht zijn strijd om het nationale behoud. Vlaanderen wist hoe weinig het te hopen had van de Belgische Staat van 1940. Vlaanderen was jaren achtereen noodzakelijkerwijze gericht geworden op het nationale vraagstuk. Even logisch zag Vlaanderen mede hierdoor wat scheel. Vlaanderen kende, heel begrijpelijk, een zekere eenzijdigheid. Nederland, het vrije Nederland, dat oorlog noch verdrukking gekend had, kon zich de zekere weelde veroorloven breed internationaal te zien. Onze overzeese gebieden, onze handel, onze relaties, onze zelfstandigheid konden alleen maar leiden tot breed internationaal gevoel. Op zichzelf uitnemend. Doch Nederland en de Nederlanders kwamen ook tot het onderschatten van de waarde van volk, vaderland, vlag, volkslied, taal, geschiedenis.
Het zijn waarlijk niet de uitsluitende verdiensten van het Nederlandse volk, dat het kwam tot verzet tegen de fascisering van Nederland en tegen het doorvoeren van nationaal-socialistische beginselen en praktijken. Nederland stond voor andere verhoudingen, betere verhoudingen, dan het Vlaamse volk.
Wil deze redenering nu zeggen, dat ik van oordeel ben dat Nederlanders licht moeten tillen aan samenwerking van bepaalde Vlamingen met de nazi-overweldiger? Allerminst! Hier keur ik af. Hier keur ik principieel en onomwonden af. Doch daarom laat ik Vlaanderen nog niet los. Daarom werp ik niet met vuil naar Vlaanderen. Daarom zal ik niet oproepen beurse tomaten of appelen te werpen op de kaart van Vlaanderen. Integendeel. Ik wil het gesprek met de Vla-