Met het cultuurparlement in Noord-Amerika
In het raam van de Vlaamse culturele autonomie is de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap (het Cultuurparlement) op informatie getrokken naar de V.S.A. en Canada, om er de Vlaamse Nederzettingen te bezoeken en na te gaan hoe het socio-cultureel buitenlands beleid zich in de toekomst kan aftekenen met het oog op de tienduizenden Vlaamse emigranten in de vijf continenten.
Tijdens de 25-dagen lange, vermoeiende rondreis, waarbij in Noord-Amerika nog on-geveer 7.000 km per vliegtuig en bijna 5.000 km. per autobus werd afgelegd, werden werkvergaderingen gehouden met de bestuursleden van ongeveer honderd clubs van Vlamingen. De diplomatieke en consulaire vertegenwoordigers hebben honderden Vlamingen bijeengebracht, zodat ongedwongen kon gepraat en geïnformeerd worden.
Er waren ook ontmoetingen met lokale autoriteiten, gouverneurs, professoren, ministers, - de Delegatie werd zelfs voor een lunch uitgenodigd door de Gouverneur van Canada, de heer Léger. Tijdens al deze ontmoetingen kon een nuttige basis gelegd worden voor latere initiatieven.
De heer Leo De Keersmaecker, BiW-vertegenwoordiger voor de Midwest van de V.S.A. schreef in de Gazette van Detroit, onder de titel:
‘Bij het Bezoek van de Vlaamse Senatoren en Volksvertegenwoordigers’:
‘Het leidt geen twijfel, het bezoek van de Vlaamse Parlementaire afvaardiging heeft onze Vlaamse uitwijkelingen beroerd. De afvaardiging reisde door de Midwest en bezocht de verschillende nederzettingen waar zij dan ook kontakt namen met de uitwijkelingen of hun nageslacht, en de leiders van de verschillende klubs die zich om deze bekommeren. Het doel van deze kontaktname was, zoals de voorzitter van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap de heer J. Bascour zelf omschreef, een familiebezoek, eens komen kennis maken, eens komen zien en aan-voelen hoe onze mensen het stellen en wat hun noden waren.
De besprekingen zullen zeker gevolgen hebben. Hier tussen de Belgen van Vlaamse afkomst groeit nu de bewustwording dat er heel wat veranderingen in België plaats vinden. Dat de Vlaamse ethnische groep in België nu erkenning heeft bekomen. Dat de culturele splitsing een werkelijkheid is. Het doet nog vreemd aan, maar de aandacht groeit.
Het was een gedurfde onderneming van de Cultuurraad voor de Nederlandse Culturgemeenschap, die zich ingezet heeft om kennis te maken met de Belgen hier van Vlaamse afkomst.
Het was ‘België in de Wereld’ die werkelijk een uiterste krachtinspanning gedaan heeft om de afvaardiging in kontakt te brengen met de Vlaamse nederzettingen in de Mid-West.
A. VERTHÉ
Wordt lid van B.i.W.: dit geeft U recht op zijn diensten, en betekent meteen een uiting van internationale solidariteit en bewuste aanwezigheidspolitek.
Lidgeld: 250 fr. per jaar, - of tegenwaarde in vreemde munten.