ANV-contactgroep basisonderwijs
Contactdag S.J.B. (Antwerpen) - L. Buelensschool (Eindhoven)
Op vrijdag 6 juni werd het Sint-Jan Berchmanscollege (Merksem - Antwerpen) bezocht door de elf leerkrachten van de ‘Louis Buelensschool’, een gemeentelijke basisschool in Eindhoven. Dat de Nederlandse leerkrachten dit bezoek heel belangrijk vonden, bleek wel uit het feit dat de heer De Bont, schoolhoofd, die 's morgens bij het vertrek motorpech had, er niet tegenop zag de hele reis Eindhoven - Merksem per taxi te doen!
Het hoogtepunt van deze studiedag werd de informatieve vergadering die deskundig werd geleid door de heer A. Janssen, A. Druyts en J. Gys, directeuren van het St.-Jan Berchmanscollege. Als leidraad voor het gesprek werd een vragenlijst gebruikt die door de Eindhovense school vooraf was bezorgd. Deze lijst omvatte een 70-tal interessante vragen over de Belgische onderwijssituaties, bezoldigingen, buitenschoolse activiteiten, didactische problemen, onderwijsstructuren, leerplannen, handboeken, methodiek, enz. Er was dus voldoende gespreksmateriaal voorhanden. Het werd voor alle gesprekspartners een boeiend en vooral leerzaam gesprek. Zo bleek bv. dat op het punt van de leerlingennormen men er in Nederland ongunstiger voorstaat.
Van Nederlandse zijde werd duidelijk gesteld dat men het geweldig zou vinden eveneens over een degelijk en volledig uitgewerkt leerplan te kunnen beschikken zoals in België.
Spijtig genoeg ging de tijd zeer snel! Er konden slechts een 5-tal vragen worden beantwoord. Door alle deelnemers werd daarom dan ook gesteld dat dit interessante gesprek moet worden voortgezet.
's Namiddags bezochten de Nederlanders de Antwerpse Kathedraal en het Plantijn-Moretusmuseum.
's Avonds werd de dag besloten met een ‘verbroederingsmaaltijd’. Dat er over het onderwijs in Nederland en Vlaanderen werd gepraat zal wel niemand verwonderen. Tijdens al deze gesprekken werd het voor ieder duidelijk: er is nog heel wat te leren van mekaar.
Het Sint-Jan Berchmanscollege werd daarom uitgenodigd om bij een tegenbezoek in de loop van het volgende schooljaar, deze interessante gesprekken voort te zetten. Beide scholen willen zich trouwens niet beperken tot de contacten tussen leraren/leraressen.
Deze Nederlands-Vlaamse ontmoetingsdag werd georganiseerd met de medewerking van de ‘Werkgroep Basisonderwijs’ van het Algemeen Nederlands Verbond.
Volgens deze werkgroep betekent culturele integratie niet alleen het institutionaliseren van structuren maar is culturele integratie evenzeer het resultaat van opvoedings- en vormingswerk. Het hoeft geen betoog dat het onderwijs dienaangaande van essentiële betekenis is.
Van een werkelijke culturele integratie kan er geen sprake zijn zolang de contacten tussen Noord en Zuid beperkt blijven tot een klein aantal ‘ingewijden’. Daarom moet men in de toekomst alle aandacht besteden aan de verruiming van de belangstelling voor de Noord-Zuid samenwerking. Wil men in dit verband logisch en planmatig te werk gaan dan moeten de beleidsverantwoordelijken het onderwijs ten-volle bij de culturele integratie betrekken. Het hoeft geen betoog dat wij met onderwijs niet alleen het voortgezet en het hoger onderwijs bedoelen, maar evenzeer het basisonderwijs, meer bepaald de leeftijdsgroep van 10 tot 12 jaar. Op deze leeftijd staan de jeugdigen nog zonder vooroordelen tegenover elkaar.
De A.N.V.-werkgroep ‘Contacten basisonderwijs’ houdt zich momenteel met deze problematiek bezig, en betracht:
A. | Binnen de kortst mogelijke tijd uitwisselingen tussen klassen van Nederlandse en Vlaamse scholen verwezenlijken. Aldus maken de jongeren van 10 tot 12 kennis met leeftijdsgenoten ‘van over de grens’. Tevens leren zij elkaars leefgewoonten, steden, industrieën en dergelijke kennen. De werkgroep wil deze uitwisselingen zowel pedagogisch als didactisch begeleiden; |
B. | Gelijklopend hiermee ontstaan ook contacten tussen de leerkrachten. Bij deze contacten kan er van gedachten gewisseld worden over de eigenheden van de wederzijdse onderwijsproblemen; |
C. | Op langere termijn moet een studiegroep bestaande uit Nederlandse en Vlaamse leerkrachten, didactici, pedagogen en inspecteurs kunnen groeien. Met deze personen moet het mogelijk zijn een vergelijkende studie te maken, tussen de wederzijdse onderwijssystemen, onderwijsstructuren, leerplannen, onderwijswetgevingen, enz... |
Aldus bereikt men, mits een goed opgezet uitwisselingsprogramma:
1. | dat jongeren en onderwijzend personeel uit Noord en Zuid elkaar beter leren kennen, waardoor waardering mogelijk wordt; |
2. | dat Noord en Zuid niet alleen verbaal worden benaderd maar als een levende realiteit in het leerproces worden ingeschakeld; |
3. | dat aldus de basis wordt gelegd van een verruimde belangstelling voor de culturele integratie. Blijft deze zich op dit ogenblik beperken tot een kwantitatief onbelangrijk aantal betrokkenen? |
Voor alle inlichtingen:
L. Knaepkens, voorzitter van de contactgroep ‘Basisonderwijs’, Beeckmansstraat 8, 2060 Merksem (tel.: 031/45.94.11).