Op de leestafel
Hendrik Luyten's
Gulden doek van Vlaanderen
Uitgave van de Vlaamse Toeristenbond, Sint-Jacobsmarkt 45, 2000 Antwerpen (prijs 60 fr. - 62 fr. over de post).
In een speciaal daartoe gebouwde zaal van de IJzertoren te Diksmuide in West-Vlaanderen hangt sinds 1969 een groot schilderij, waarop meer dan honderd bekende Vlamingen staan afgebeeld: geleerden, kunstenaars, politici die zich hebben ingespannen voor de verheffing van hun Vlaamse medemensen. Dit schilderij, bekend als ‘Het Gulden doek van Vlaanderen’ is het werk van kunstschilder Hendrik Luyten (geboren te Roermond in 1859, overleden te Brasschaat in 1945).
Als aflevering nr. 182-183 verscheen zo pas een dubbelnummer in de reeks Vlaamse Toeristische Bibliotheek, een brochure ‘Hendrik Luytens Gulden doek van Vlaanderen’, met op de kaftbladzijde het gepentekende portret van de kunstenaar omlijst in de kleuren: oranje-blanje-bleu ‘nog altijd - zo lezen we in de brochure - de kleuren van alle nederlandssprekenden waar ook ter wereld’.
De tekst vertelt het leven van de Limburger Luyten die toen hij achttien jaar oud was te Antwerpen bij Karel Verlat
aan de Academie voor Schone Kunsten studeerde, aldra met zijn sociaal-bewogen drieluik ‘Staking in de kolenmijn’ (thans in het Cuypers-Luytenmuseum te Roermond) opzien baarde, uitblonk als landschapschilder en portrettist, maar in Vlaanderen toch vooral bekendheid verwierf als auteur van het ‘Gulden doek’, waaraan de meester begon in 1931 en onverpoosd bleef voortwerken tot aan zijn dood.
Maar nog het meest is de brochure interessant voor de korte levensschets van ieder der meer dan honderd op het doek afgebeelde figuren. Ook Hyppoliet Meert, de stichter van het Algemeen Nederlands Verbond is daarbij en met hem tientallen Vlamingen die na 1918 als ballingen in Nederland gulle gastvrijheid mochten genieten. Een beetje verrassend is de aanwezigheid op dit Gulden doek van Vlaanderen van... Rembrandt van Rijn. Toch weer niet zo verrassend want zijn doek is niet alleen heel-Vlaams, maar bovendien heel-Nederlands.
Heel-Nederlands is ook de tekst van de brochure. Leest u maar de verklaring bij het portret van Willem van Oranje: ‘Het is straks vierhonderd jaar geleden dat Willem de Zwijger door een Franse huurling werd vermoord, maar van weinige staatslieden is het leven zo fascinerend tot de verbeelding blijven spreken als dit van de “vader des vaderlands”, wiens ideaal begrepen lag in de Pacificatie van Gent (1567), de eerste grondslag van een verbonden Nederlandse staat. Willem van Oranje blijft het symbool van de Nederlandse strijd en het Nederlandse vaderland’.