Kerncentrales voor de kust
In de Vlaamse kuststreek is er reeds jaren sprake van twee kerncentrales, een te Zeebrugge en een te Nieuwpoort. Voor Zeebrugge werd een bouwvergunning aangevraagd, die verworpen werd door het gemeentebestuur van Brugge. Over Nieuwpoort komen nu meer preciese inlichtingen los. Er wordt een voorstudie uitgevoerd die 150 miljoen fr. kost voor de inplanting van een kerncentrale in zee voor de kust van Koksijde en Oostduinkerke. Als vestigingsplaats zou de ontwerper, het studiebureau Electrobel, denken aan de Broersbank.
Deze zandplaat maakt deel uit van de Vlaamse Banken, een reeks van ondiepten die evenwijdig aan de kust lopen. De Vlaamse Banken bleven sedert de Middeleeuwen stabiel. De binnenzijde van de Broersbank ligt op 2,5 km van de laagwaterlijn, de buitenzijde 5 km. De Broersbank zou uitgekozen worden omdat zij aan de binnenzijde niet aan hevige stromingen onderhevig is en bovendien stabiel is.
Praktisch gezien zou de Broersbank als basis dienen voor een kunstmatig eiland. Op dit eiland komen dan één of meer kernreaktoren. Er worden voor het ogenblik drie mogelijkheden bestudeerd: een klein, een middelgroot en een groot eiland. Men denkt hierbij automatisch aan een ander eilandprojekt voor de Belgische oostkust, de Zeestad van ir. Mortelmans.
Het meest ondiepe punt van de Broersbank bij laagwater is 90 cm, de maximale diepte 440 cm. Er zijn twee zones met een gemiddelde diepte van 100 cm en 145 cm. Dus prima geschikt voor opspuiting.
Burgemeester Mommerency van Nieuwpoort gelooft dat Ebes en Intercom voor deze kerncentrale zullen samenwerken. Oorspronkelijk was er enkel sprake van Intercom. Deze elektriciteitsmaatschappij polste in 1971 officieus het gemeentebestuur van Nieuwpoort i.v.m. de inplanting van een kerncentrale in Nieuwpoort-Bad aan de vuurtoren. Burgemeester en schepenen verwierpen toen kategoriek deze mogelijkheid.
Als er een kerncentrale komt dan wordt het er een van minimum 1000 Megawatt (1.000.000 kilowatt). De huidige vermogens van de kerncentrales in aanbouw bedragen respektievelijk 800 Megawatt (Doel I en II) en 870 Megawatt (Tihange).
In de eerste berichten was er ook sprake van een termische centrale op het eiland te Nieuwpoort. Deze mogelijkheid wordt nu uitgesloten. Als er een centrale komt dan is zij nucleair.
Een vooraanstaand direktielid van Ebes ontkende op onze vraag de plannen en de samenwerking tussen Ebes en Intercom.
Voor 'n kerncentrale op de Broersbank moeten de gemeentebesturen van Nieuwpoort, Oostduinkerke, Koksijde en De Panne hun advies geven. De eindbeslissing valt te Brussel bij het Hoofdbestuur van Stedebouw en Ruimtelijke Ordening.
MOMMERENCY, burgemeester van Nieuwpoort: Ik sta sceptisch tegenover een kerncentrale vóór de kust. De westkust leeft van toerisme. Enige betonnen koepels op de horizon van Nieuwpoort en Koksijde zullen het landschap bederven. Ik kan dus moeilijk pro zijn om lokale ekonomische redenen.
Waarom een kerncentrale aan zee of in zee? Elke elektrische centrale vergt koelwater. Voor kerncentrales met een per definite hoog vermogen is water nodig in grote hoeveelheden. Voor het ogenblik wordt 81 t.h. van de elektrische centrales in België direkt gekoeld d.w.z. door gebruik te maken van rivieren of kanalen. Er is 3.500 Megawatt elektrisch vermogen in aanbouw (de bestaande capaciteit is 7.000 Megawat), slechts 74 t.h. hiervan zal rechtstreeks kunnen gekoeld worden, het restant met koeltorens. De kerncentrales komen aan zee om te blijven genieten van rechtstreekse koeling, deze is het goedkoopst omdat de oppervlakte van het water werkt als warmtewisselaar. Voor Doel III voorziet men om ekologische redenen een koeltoren met een hoogte van 150 meter en een basis van 125 meter. De temperatuur van het Scheldewater mag immers niet te veel stijgen.
FRANS CROLS