Natuurbeleid in Japan door Nederlands initiatief
In mei 1870 besloot de regering van Japan een hospitaal te laten bouwen in het Ueno-district in Tokyo.
De assistent-professor Tadaoki Ishiguro was een van degenen, die belast waren met de uitvoering van de plannen. In die tijd was de Nederlander dr. A.F. Bauduin in Tokyo als professor werkzaam aan de universiteit. Hij had een groot aandeel gehad in de organisatie van de militair-geneeskundige dienst en had ook colleges gegeven aan de Nagasaki Shotokukan medische school.
Met begrijpelijke trots toonde de Japanse professor op een goede dag het terrein waar het hospitaal moest komen aan dr. Bauduin, die als een groot medisch deskundige werd beschouwd.
Tegen alle verwachtingen in stond de Nederlander er volkomen afwijzend tegenover. Dit terrein was tengevolge van de burgeroorlog kaal gekapt om te voorzien in de behoeften aan hout, maar de scherpe blik van dr. Bauduin zag, dat dit van oorsprong prachtige gebied een park moest worden. Bomen en bloemen hoorden er thuis als omzoming van waterpartijen. De bevolking van de grote stad Tokyo moest de beschikking krijgen over parken.
Met zijn grote geestelijke gaven van inzicht en doorzettingsvermogen wist dr. Bauduin de regering te bewegen van het plan af te zien; het hospitaal werd elders gebouwd, in Hongo.
Als gevolg van de tussenkomst waren de ogen van de regering blijkbaar open gegaan en op 16 januari 1873 werd bevel gegeven aan de provinciale besturen in geheel Japan om een lijst aan te leggen van toeristische en historische plaatsen. Op dezelfde dag werden door het Goevernement van Tokyo vier plaatsen aangewezen waar openbare parken moesten worden aangelegd. Het eerst kwam het Ueno-park gereed op het terrein, dat dr. Bauduin had afgekeurd voor bebouwing en dat hij in gedachten had zien uitgroeien tot een groots park waarvan de miljoenen-bevolking van Tokyo kon profiteren.
Op 19 oktober 1873 werd het voor het publiek opengesteld en honderd jaar later, op 5 oktober 1973, werd een borstbeeld, vervaardigd door de nederlandse beeldhouwer Mari Andriessen, onthuld ter nagedachtenis van dr. Bauduin.
Na het Ueno-park, het eerste in zijn soort, zijn vele andere parken gevolgd waarin de schoonheid en het karakter van het Japanse landschap bewaard zijn gebleven als onschatbaar tegenwicht tegen de over-industrialisatie van de na-oorlogse periode. Dank zij het inzicht en doorzettingsvermogen van een Nederlander.