Geen eenzijdigheid
De activiteiten van dr. Wouters zijn daarmee nog niet ten volle geschilderd. Meer dan 15 jaar geleden heeft hij in samenwerking met de toenmalige adjunct-hoofdredacteur van het Nederlands-Australische weekblad De Nieuwe Wereld (schrijver dezes) krachtig gepleit voor gelijkstelling van rechten van genaturaliseerde Australiërs (immigranten) met die van geboren Australiërs. Dit pleit werd ten gunste van de immigranten beslecht toen de Wet op het Australische Staatsburgerschap werd gewijzigd en de tot dan toe bestaande discriminatie opgeheven.
Ook de discriminatie, die de Australische Bond van Musici aan buitenlandse vakbroeders oplegde, is toen onder druk van De Nieuwe Wereld en pleitbezorging van dr. Wouters opgeheven. Vele jongere Nederlandse immigranten zijn met deze geschiedenis niet bekend. Het is daarom goed er aan te herinneren, dat hun positie in de huidige Australische samenleving voor een groot deel te danken is aan activiteiten van pioniers, zoals dr. Wouters. Men kan over deze ‘mensen van het eerste uur’ en over De Nieuwe Wereld als één van de belangrijkste emigranten-organen, meer bijzonderheden lezen in het boek ‘Overal Hollanders’ van wijlen P.J. Risseeuw (Uitgave Bosch & Keuning N.V., Baarn, 1965).
Dr. Wouters is voorzitter geweest van de Nederlandse Vereniging in Sydney en is later erelid van deze vereniging gemaakt. Hij is vele malen opgetreden als tolk op internationale conferenties in Australië en voor rechtscolleges in Nieuw Zuid Wales. Twaalf jaar lang is hij vertaler geweest bij de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO). Hij is mede-oprichter geweest van de Australische Vereniging van Vertalers, die ten doel heeft de belangen te bevorderen van hen, die hun landstaal zodanig beheersen dat vertalingen daarin, door hen verricht, officiële erkenning genieten.
Op een der nationale burgerschapsconventies (die onder auspiciën van de Australische regering worden gehouden in de nationale hoofdstad Canberra) is aan dr. Wouters de Gertrud Kumm-onderscheiding verleend als erkenning van het vele belangrijke werk dat hij belangeloos heeft verricht voor immigranten. In 1963 kreeg hij de Visser-Neerlandia prijs als blijk van waardering voor zijn werk in het belang van de bevordering der Nederlandse cultuur in Australië.
Dr. Wouters' activiteiten zijn zo verscheiden, dat vele ervan in dit korte bestek onvermeld moeten blijven. Hij heeft tal van lezingen in Australië gehouden, o.a. over Rembrandt en grootmeesters uit de Nederlandse literatuur. Hij is ook een dichter. Zijn werk is in verschillende tijdschriften gepubliceerd, in Nederland zowel als in België en Australië.
Verschillende immigranten-verenigingen hebben hem tot erelid benoemd. Nimmer heeft dr. Wouters geschroomd op te komen voor de belangen van immigranten, zelfs als hij daarbij de kans liep gefronste wenkbrauwen bij Nederlandse of Australische autoriteiten op te wekken. Het moet hem tot genoegen strekken dat in de laatste jaren, en met name in het afgelopen jaar, vele van zijn gezichtspunten door de overheid zijn overgenomen. De aarde in de afgelopen 25 jaar door dr. Wouters geploegd en waarop hij zijn visies heeft geplant, heeft vruchten voortgebracht, die de huidige generatie van immigranten en nieuwe emigranten plukken als hun RECHT.
JAN D. REMPT