Venster op de wereld
Het vijfde colloquium Neerlandicum
Het vijfde colloquium Neerlandicum dat dit jaar in Noordwijkerhout is gehouden verdient alleen reeds de aandacht, omdat het drukker werd bezocht dan ooit; niet minder dan 70 neerlandici, overal ter wereld vandaan waar het Nederlands wordt onderwezen, waren bijeen gekomen ter bestudering van de huidige kwesties omtrent taal en literatuur buiten het Nederlandstalige gebied. In zijn openingswoord, in het groot auditorium van de Leidse universiteit, merkte de voorzitter van de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek prof. dr. W. Thys op, dat in 1961 men in totaal 100 docenten telde, thans zijn er 270 docenten die Nederlandistiek doceren aan universiteiten buiten Nederland en België.
Mr. dr. G.J. Leibbrandt, plv. secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen in Nederland betuigde zijn vreugde over de toenemende belangstelling; hij deelde mee, dat de universiteiten van Florence, Minnesota en Warschau onlangs de gelegenheid hebben geopend om Nederlands te kunnen studeren. Voorts was hij van oordeel ‘dat Nederlands vrijwel steeds een “bijvak” zal blijven temidden van de vele vakken aan de universiteiten. Nu veelal uit financiële noodzaak en uit de wens tot studiebekorting aan sommige instituten voor hoer onderwijs de neiging bestaat het aantal studievakken in te krimpen, moet worden vastgesteld dat de studie van de Nederlandse taal en cultuur al snel als een luxe wordt beschouwd.’
Op de werkbijeenkomsten werden de navolgende onderwerpen behandeld; ‘De woordvolgorde’, prof. dr. J.G. Kooy (Leiden); ‘Spellingsproblematiek’, dr. B.C. Damsteegt (Leiden), ‘Nog een geschidenis; enkele apsecten van de Noordnederlandse literatuur’, prof. dr. R.P. Meyer (Londen); ‘Van traditionele naar moderne roman in Vlaanderen’, prof. dr. F. van Vlierden (Bernard Kemp) (Brussel); ‘Het onderwijs van het Nederlands aan buitenlanders in Nederland’, drs. G. Extra (Nijmegen); ‘Culturele aspiraties van de Vlaamse Beweging anno 1973’, dr. J. Fleerackers(Antwerpen). Verder spraken prof. dr. F. Haarsma, uit Nijmegen, over ‘De ontwikkelingen van het geestelijk leven in Nederland, met name binnen de Rooms-Katholieke Kerk in de laatste tien jaar’, prof. dr. C. Neutjes uit Antwerpen over ‘Het project inventarisatie van de neerlandistiek in functie van de beleidsgedachte’ en gaf drs. J. Wilmots uit Hasselt een uiteenzetting over leer- en hulpmiddelen.