[Nummer 5]
Bijlage Neerlandia, 76e jrg. nr 5, 1972
Limburgse universiteit(en), Neerlandia en de kabinetscrisissen
Het is haast niet te geloven, maar toch is het de naakte waarheid: de kabinetscrisissen in Nederland en België, die nu reeds zolang aanslepen, vertragen de tijdige afsluiting van de jaargang 1972 van Neerlandia!
Dit moest namelijk gebeuren met een speciaal nummer, gewijd aan de problemen van het hoger onderwijs in Oost- en West-Limburg. Sinds maanden wordt dit nummer voorbereid door Dr. A.W. Willemsen en Geert Groothoff, in samenwerking met de werkgroep Hoger Onderwijs in de beide Limburgen.
Maar toen het geheel moest worden afgerond met actuele gesprekken over het beleid van beide regeringen in verband met deze aangelegenheid, bleken de ministers, op wier tafel de juridische nota van de werkgroep Hoger Onderwijs Limburg was terechtgekomen, ontslagnemend.
Op de conferentie van de zes Nederlandse en Belgische ministers, werkzaam op het gebied van cultuur en onderwijs, op 16 maart 1972 in Den Haag had minister De Brauw nog gezegd: ‘dat van Belgische zijde even grote aandrang is uitgeoefend voor samenwerking als van Nederlandse zijde’. Minister Claes en hij zouden op dit terrein rechtstreeks initiatieven nemen met het doel goede procedurele afspraken te maken om goed in elkaar grijpende regelen te krijgen voor de samenhang.
Hasselt moet in oktober '73 van start gaan en dan moet de bouw van het academisch ziekenhuis in Maastricht ook begonnen zijn. Minister de Brauw sprak de stellige verwachting uit tot een zodanige aanpak van de ontwikkeling te komen ‘dat de grens die ons in figuurlijke zin schijnt te scheiden in materiële zin ons niet scheidt’. De ministers spraken ook af, dat zij op Europees niveau nieuwe impulsen zullen geven tot erkenning van diploma's en harmonisatie van opleidingen. Tussen Nederland en België zou deze kwestie ook opnieuw ter hand genomen worden. ‘Daartoe zou een balans worden opgemaakt van wat op dit terrein reeds gebeurde en nog diende te gebeuren.’
Wat is nu de beleidslijn in deze te Brussel en in Den Haag? Tegen welke achtergrond kunnen vragen worden gesteld?
Hoewel enigszins ontmoedigd door de hele gang van zaken en de gemiste kansen, heeft de werkgroep na een nieuw beraad toch de lijnen uitgestippeld om de brochure af te ronden.
Inmiddels wordt de zevenenzeventigste jaargang (1973) aangevat Het eerste nummer zal verschijnen in februari.
De brochure ‘Universiteit (en) Limburg’ wordt aan alle lezers zo spoedig mogelijk nagestuurd ter afsluiting van de huidige jaargang.