Uitwisseling tussen Grensgebieden
In de eerste helft van dit jaar vond er in Assen een interessante ontmoeting plaats tussen bewoners van het Nederlandse en Duitse grensgebied. In het kader van het Duits-Nederlands Cultureel Verdrag werden Cultuurdagen gehouden. De vraag of de Drentse hoofdstad daarmee een primeur had is zowel positief als negatief te beantwoorden. Het was inderdaad de eerste maal dat deze cultuurdagen op Nederlands grondgebied werden gehouden, maar het initiatief hiertoe werd reeds in 1954 in het Duitse Bentheim genomen. De jarenlange traditie die aan de andere kant van de grens groeide, kreeg door de cultuurdagen in Assen een verlengstuk. Samen aan nieuwe grenstradities bouwen, dat is de gezamenlijke achtergrond van Bentheim èn Assen die - en dat is natuurlijk niet toevallig - elkaars partnerstad zijn. Het doel van de cultuurdagen is drieledig:
- een regelmatige confrontatie van de culturen aan beide zijden van de grens;
- de bevordering van de verstandhouding tussen de bevolkingen;
- een uitwisseling tussen verenigingen en personen.
Wat dat eerste betreft is vanaf eind mei tot en met de maand juli in Assen een tentoonstelling te zien geweest van kunstenaars uit de grensprovincies Groningen, Drenthe en Overijssel en uit het aangrenzende Land Niedersachsen. Onderdelen daarvan waren een expositie van schilderijen in het gemeentehuis, grafiekwerken in het ontmoetingscentrum ‘De Kolk’ en een buitenexpositie op de fraaie Asser Brink.
Daarnaast liep gelijktijdig in Het Ontvangershuis een expositie ‘Tussen IJssel en Weser’, een uitbeelding van de culturele betrekkingen van de prehistorische tijd tot de negentiende eeuw.
Een belangrijk element tijdens de cultuurdagen was de uitwisseling van een aantal Nederlandse en Duitse scholieren. Uit Bentheim, Neuenhaus en Meppen waren ruim 90 leerlingen van middelbare scholen te gast bij Asser leeftijdgenoten. Grote waarde aan deze ontmoeting van twee dagen - die de jongeren zelf overigens te kort vonden - hechtten ook de twee inleiders van de openingsdag.
Dat waren Frau Gesandtin dr. Elisabeth Scheibe van de Duitse Botschaft in Den Haag en mr. R. Hotke, waarnemend directeur-generaal voor Cultuur van het Ministerie van CRM. Samen met vele officiële gasten woonden zij tal van evenementen bij. Zo was er een stijlvolle opvoering van Brecht's ‘Mutter Courage’ door het Osnabrücker Stadttheater en een concert door het Noordelijk Filharmonisch Orkest met als solist prof. Klaus Schilde uit Detmold, piano. Burgemeester G. Grolleman van Assen stelde aan het eind van de twee cultuurdagen met recht vast, dat ook deze ontmoeting - in feite een geïnstitutionaliseerd gebeuren in het kader van de vele andere grenscontacten - een nuttige bijdrage had geleverd tot wat prof. dr. H.J. Prakke uit Meppen eens de ‘Entgrenzung der Grenze’ noemde.
De beurt is in 1974 weer aan Bentheim.