Dure woorden in de krant
Onder bovengenoemd kopje lazen we in de Nieuwe Rotterdamse Courant van 4 april: ‘Een project verbale expressie stond enige leerlingen van een tweede klasse van de scholengemeenschap voor LEAO-LAVO Abel Jansz. Tasman aan de Da Costastraat niet zo aan. Weet je wat, zei directeur G. van der Meulen, jullie gaan gewoon de krant lezen!
En daarbij ontmoetten deze 14- en 15-jarigen nogal wat vreemde woorden. Het eerste wat uit het project, dat nu geboren werd, te voorschijn kwam was een lijst van vreemde woorden die men netjes in het woordenboek ging opzoeken. En staan er in de ene krant soms meer vreemde woorden dan in de andere? En hoeveel per honderd regels?
Het keurig gestencilde rapport van Marianne van Pul, Marga Ferwerda, Egbert de Groot, Eddie Rövekamp, Jack van Poppel en Rob Luypen is thans aan de Amsterdamse dagbladen toegezonden. Men onderzocht hiervoor veertien dagen lang - dus van twaalf nummers - het aantal vreemde woorden en de verhouding van vreemde woorden op het aantal regels van de openingsartikelen van de acht kranten.
Merkwaardig resultaat: in de Waarheid vond men meer vreemde woorden dan in Handelsblad-NRC! Het aantal vreemde woorden per honderd regels bleek voor Handelsblad-NRC 2,7 procent te bedragen, voor De Tijd 2,3, voor de Volkskrant 2,9, voor Trouw 9,2, voor De Waarheid 3,5, Het Parool 3,9, De Telegraaf 4,2 en het Nieuws van de Dag 2,2, procent.
Een ander deel van het onderzoek betrof de lengte van de regels. Men telde het aantal zinnen per 100 regels en kwam gemiddeld op 21,6. Met 18,9 kwam Handelsblad-NRC uit de bus. De Telegraaf had 19 zinnen per 100 regels; De Tijd 21,4; Het Parool 23,6; Trouw had iets langere zinnen (20 per honderd regels) en De Waarheid kwam met de kortste zinnetjes voor de dag: 23,8 per 100 regels. Verklaring van de leerlingen: Natuurlijk komen de langste zinnen voor bij die kranten die moeilijke woorden proberen te omschrijven!’