Spiegel Vlaamse beweging
Het B.S.P.-kongres
Zaterdag 13 en zondag 14 december hield de Belgische Socialistische Partij haar kongres in een sporthalle te Molenbeek (Brussel). Hoofdschotel van de bijeenkomst was de oproep van partijvoorzitter Leo Collard tot ‘progressieve frontvorming’. Collard stelt dat er fundamenteel niets veranderd is in de ekonomische strukturen van de kapitalistische maatschappij, die het socialisme sedert de vorige eeuw bestrijdt. (‘Weliswaar is de koek groter geworden, en dus ook het deel van de koek dat de arbeider krijgt’, formuleerde een kongresdeelnemer kernachtig.) Ook vandaag nog kontroleert een groep van tweehonderd mensen het hele raderwerk. Om daarin verandering te brengen doet de socialistische beweging een beroep op groepen en personen die, buiten haar organisaties, ook socialistisch denken.
Collard meent dat het gevaarlijk is met de progressieve frontvorming te wachten totdat eventueel een oplossing gereed is voor de communautaire problemen, want ook in de rechterzijde denkt men aan een bundeling van de krachten, die zou kunnen leiden tot een ‘regime van de sterke man’.
Uit de berichtgeving - de pers heeft op een paar uitzonderingen na eerder weinig aandacht aan het kongres geschonken - meen ik te kunnen vaststellen dat de grote meerderheid van de kongresdeelnemers de progressieve frontvorming als een operatie ter versterking van de eigen (verzwakte) partij bekijkt. Een kleine minderheid van travaillisten (o.w. Lode Hancké, auteur van de merkwaardige interviewbundel: ‘Travaillisme in België?’) hopen de kristelijke en socialistische organisaties door een parallelle evolutie tot elkaar te brengen, wat ook het standpunt van de radikale C.V.P.-jongeren is.
Niet ten onrechte stelt Collard dat met deze progressieve frontvorming niet moet gewacht worden tot er een oplossing is voor de gemeenschapsproblemen. Van een ‘regime van de sterke man’ heeft Vlaanderen weinig goeds te verwachten. Naar mijn gevoel is het echter even verkeerd deze gemeenschapsproblemen te negeren, een neiging waaraan heel wat Vlaamse progressisten zich herhaaldelijk bezondigen; hun Franstalige geestesgenoten hebben daarentegen tot hiertoe nog nooit afstand genomen van de eisen van de meest conservatieve Franstaligen: de beruchte grendel en de annexatie van Vlaams gebied ten behoeve van de Brusselse grondspekulanten worden door de Waalse socialisten en de Waalse Jeunes Démocrates onderschreven! Deze vaststelling verwekt dan ook scepticisme bij een groeiend aantal Vlamingen die een progressieve frontvorming hoegenaamd niet ongenegen zijn. Dat scepticisme vindt o.a. een spreekbuis in het weekblad ‘De Nieuwe’.