Toenadering Antwerpen-Rotterdam
Toen de heer Leo Delwaide, schepen (wethouder) voor de haven van Antwerpen, op de 4de februari te Rotterdam op een bijeenkomst, georganiseerd door het A.N.V., de Havenvereniging Rotterdam en de Europese Beweging, duidelijk zijn bewondering voor Wereldhaven Nummer Een (Rotterdam) onderstreepte, maar ook en vooral aandacht besteedde aan Wereldhaven Nummer Drie (Antwerpen), drong het tot ons door, dat deze twee vooraanstaande wereldhavens in het Nederlandse taalgebied zijn gelegen. De betekenis hiervan is natuurlijk slechts relatief, maar van een economisch en sociaal standpunt gezien toch ook niet te onderschatten: Beide havens dragen in beslissende mate bij tot de economische ontplooiing van hun land.
De heer Delwaide, die voor een zeer talrijk publiek het woord voerde, wees in zijn betoog op de noodzakelijkheid tussen beide havens bestaande meningsverschillen, voortgesproten uit de onvermijdelijke concurrentie, uit de weg te ruimen in eigen belang, maar ook in dat van Benelux en Europese gedachte. Daarom is onderling overleg tussen Antwerpen en Rotterdam zeer gewenst. Dan zal, bij voorbeeld, duidelijk blijken, hoe overbodig het is aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens een kernenergiecentrale te bouwen. Een enkele centrale kan nuttig voor beide landen zijn.
Wij hadden de indruk, dat de heer Dalwaide met zijn betoog zeer verdienstelijke arbeid heeft verricht voor beide havens, die slechts honderd kilometer van elkaar verwijderd zijn, elk een eigen weg naar zee hebben en zeker door onderling overleg zichzelf en elkaar kunnen dienen.
Dr. W.H. van den Berge, voorzitter van het A.N.V., heeft een inleidend woord gesproken en het woord van dank voor zijn rede kreeg de Antwerpse wethouder te horen van zijn Rotterdamse collega Reehorst, wiens slotwoord ‘Rotterdam groet Antwerpen’ algemene instemming had.
M.