Noorderlicht in Zuiderzicht
Prof. R. Vandeputte, vast medewerker aan ‘De Standaard’, heeft zijn zoeklicht laten stralen over het land van zijn Noorderburen, wier prestaties hij met waardering noemt en ten voorbeeld stelt aan zijn landgenoten.
In zijn artikel ‘De prestaties van onze Noorderburen’ schrijft hij o.a. over ‘de totale ontluistering van Nederland door de Duitse horden in de jaren 1940-1945. Nederland één ruïne, met verlies van zijn overzeese gebieden, huizennood, zwaar beschadigd wegennet, ontoereikende productiemogelijkheden.
En ga daar nu kijken, 25 jaar later.
Enorme huizenbouw, voortreffelijk wegennet, indrukwekkende bruggen, van landbouw overgegaan op industrie, die sinds 1960 steeg met niet minder dan 50 t.h..
Hij haalt een triomfkreet aan ontleend aan het Nederlandse maandblad ‘Knickerbocker International’, dat dient als informatie voor Amerika.
Dat blad noemt: de Royal Dutch Shell, het tweede wereldconcern op petroleumgebied, werk verlenend aan 17.000 Nederlanders, Unilever, van Eng.-Ned. oorsprong, tweede belangrijkste onderneming van de wereld. N.V. Philips, een n.v. van wereldformaat met 240.000 werknemers in dienst, AKU, de Hoogovens, DAF in Eindhoven, de vliegtuigbouw, de KLM, die de derde plaats inneemt bij het goederenvervoer door de lucht en de zesde plaats bij het internationaal reizigersvervoer.
De heer Vandeputte merkt daarbij op, dat het toch wel merkwaardig is, dat bij een dergelijke ontwikkeling de lonen in Nederland echt nog geen toplonen zijn en o.a. liggen ónder het Belgisch niveau. Hoewel België in de verste verte niet kan bogen op industrieën als hierboven, ligt toch de levensstandaard daar hoger dan in het Noorden. Het zou kunnen zijn, zegt prof. Vandeputte, dat daarbij een rol speelt het feit dat Nederland veel meer geteisterd uit de tweede wereldoorlog kwam dan België. België klampt zich z.i. te veel vast aan traditionele fabricages, aan versnipperde industriële structuren. Mogelijk ook dat de Nederlanders meer voor de toekomst werken dan de Belgen, al moeten uiteraard onderscheidingen gemaakt worden tussen de realisaties van het Noorden en van het Zuiden.
Antwerpen, zo meent Vandeputte aan het slot van zijn betoog, kan best een voorbeeld nemen aan Rotterdam, waar Shell in 1969 de grootste raffinaderij van de wereld in werking brengt en waar in Europoort over een lengte van 30 km een enorm industrieel bekken wordt aangelegd.