Willem Brandt, Zuid-Afrika, een reisjournaal, Hollandia, n.v., Baarn, 1968.
Alles wat gebeurt om Nederland en Zuid-Afrika nader tot elkaar te brengen stemt tot vreugde, zeker in de kringen van het Algemeen Nederlands Verbond.
Vlaanderen leren wij gemakkelijk kennen omdat wij er zo in enkele uren kunnen komen. Zuid-Afrika is voor velen in Nederland terra incognita, het ligt te ver weg, de reis is duur en de taal is, afgegroeid van het Nederlands, een zelfstandige taal geworden, die vele Nederlanders niet zo gemakkelijk kunnen volgen. Betrouwbare boeken over Zuid-Afrika zijn daarom hard nodig, te meer omdat er zoveel over wordt geschreven, gezegd en vertoond, dat niet van een objectieve kijk getuigt.
Willem Brandt, journalist, vroeger hoofdredacteur van de Delicourant in Medan, thans van het Goois Nieuwsblad in Bussum, auteur van romans en dichtbundels, gewezen voorzitter van de Nederlandse Penclub, schreef een journaal over een reis die hij begin 1968 door zuidelijk Afrika heeft gemaakt en gaf dit, rijk met foto's geïllustreerd, onlangs uit.
Hij is er als ervaren journalist, m.i. in geslaagd, een eerlijk en critisch relaas te geven van het vele dat hij heeft beleefd in dit deel van de wereld, waar de Europese cultuur - van Nederlands-Engels karakter - en de westerse energie een staat hebben gesticht die in veel opzichten op de toevoeging ‘modern’ en ‘democratisch’ aanspraak mag maken. Het boek biedt geen studie van de grote problemen waarmee dit land te maken heeft, het belicht - en dit levendig en scherp - de politieke, economische, culturele, ethische en sociologische aspecten van dit boeiende gebied met zijn ‘duizend mogelijkheden’.
Wie op boeiende wijze een juiste indruk wil krijgen van wat thans in dit land, dat weinig overeenkomst meer heeft met het beeld dat Nederlanders er in de jaren van de Anglo-Boeren-oorlog van hebben gevormd, aan de orde is, neme de tijd om dit reisjournaal te lezen.
P. Korthuys.