Het totaal aantal wekelijkse lesuren bedraagt 28. Een deel der lessen wordt gegeven door gastdocenten uit het toeristisch bedrijfsleven. De staf van het Instituut bestaat uit 6 full-timers (waaronder een econoom, socioloog en p.r.-officier) en 12 part-timers. Discussies, opdrachten en scripties zijn ook op het N.W.I.T. gebruikelijke lesmethodieken.
In het tweede studiejaar vinden zekere toespitsingen ofwel differentiaties plaats resp. in de richting van reisbureau's, vervoersbedrijven (het uitgaand toerisme dus), voorts in de richting van dienstverlenende instanties zoals b.v.V.V.V.'s (inkomend toerisme) en tenslotte in de recreatierichting, zowel wat de overheid betreft als in partikuliere bedrijven (binnenlands toerisme).
Uit een van deze drie richtingen dient de student na het eerste studiejaar een keuze te maken.
Met nadruk behoort nog eens gesteld te worden dat de opleiding niet bedoeld is voor reisleiders (of reisleidsters), receptionisten, informatrices, hostesses, etc..
Ook deze afdeling van he N.W.I.T. is in 1966 begonnen en houdt zich bezig met de wetenschappelijke studie van het verschijnsel toerisme in al zijn facetten. Tevens verzamelt de researchafdeling allerlei publikaties en studies, zowel voor eigen studie als voor bestudering door de studenten van het N.W.I.T..
Anderzijds worden de studenten verscheidene keren ingeschakeld bij onderzoeksactiviteiten om zodoende de gewenste researchervaring op te kunnen doen. Zo is er in de afgelopen tijd reeds een onderzoek ingesteld naar de vakantiebesteding van de Bredase bevolking en wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een onderzoek naar de mogelijkheid van appartementenbouw aan de Noordzeekust.
Met de ministeries Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk en Economische Zaken (waardoor de research-afdeling wordt gesubsidieerd) wordt bovendien druk overleg gepleegd om zodoende te komen tot het opstellen van een prioriteitenlijst wat betreft het onderzoek naar toeristische en recreatieve verschijnselen.
Tot slot nog een opmerking over een onderzoekje dat door een 60-tal eerstejaars studenten in september in Antwerpen is uitgevoerd. De bedoeling van dit onderzoekje was om d.m.v. een bliksem-enquête iets meer te weten te komen over het beeld wat de Belg heeft over Nederland als vakantieland.
De resultaten waren voor Nederland in het algemeen vrij negatief: 70% van de geënquêteerde Belgen waren nl. van mening dat zij Nederland pas dan als vakantieland zullen kiezen wanneer er een mentaliteitsverbetering zou plaats vinden.
Er bestaat in Nederland een grote behoefte aan een gesprekscentrum, waar iedereen die zich met de wetenschappelijke aspecten van het toerisme bezighoudt elkaar kan ontmoeten om zodoende ervaringen te kunnen uitwisselen.
Het is tevens de bedoeling van het N.W.I.T. om na verloop van tijd regelmatig toeristische congressen te gaan organiseren of daaraan althans medewerking te verlenen.
Door deze drie polen van het Instituut afzonderlijk te belichten hopen wij dat u een redelijk beeld van het Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme heeft gekregen. Mocht u verdere informaties willen hebben, dan kunt u zich richten tot het N.W.I.T., Haagweg 21, Breda, telefoon 01600-49050.