België en Indonesië missen een cultureel akkoord
In een vraaggesprek van het maandschrift ‘Ambassadeur’ met prof. L.O.J. de Wilde, hoogleraar aan de landbouwfaculteit van de Rijksuniversiteit te Gent, die met een studieopdracht naar Indonesië werd gezonden, merkte de Gentse hoogleraar op, dat samenwerking met Indonesië op het vlak van de Nederlandse cultuur zal moeten worden voorbereid door het afsluiten van een Belgisch-Indonesisch cultureel akkoord, dat tevens een onmisbare voorwaarde is voor een gezonde wetenschappelijke samenwerking. Het heeft de grootste verwondering gewekt van prof. De Wilde, dat nog geen enkele overeenkomst in die richting werd afgesloten, temeer, omdat België reeds negen dergelijke overeenkomsten heeft afgesloten met: Algerië, Argentinië, Brazilië, Egypte, Iran, Mexico, Pakistan, Tunesië en Venezuela.
Nog meer verwondering wekt deze lacune, daar immers Indonesië nu juist het land is en wel het enige ontwikkelingsland, waar de Nederlandse taal en cultuur diep wortel hebben geschoten tijdens de Hollandse kolonisatie en behouden bleven ondanks de gebeurtenissen, die zich hebben voorgedaan, sinds de onafhankelijkheidsverwerving.
Er moge dan nog geen cultureel akkoord bestaan, toch kan gewezen worden op een academische samenwerking tussen de faculteiten der rechtswetenschappen van Gent en de Rijksuniversiteit te Makasser enerzijds en tussen de Farmaceutische Wetenschappen van Leuven en die van de Katholieke Universiteit te Makasser anderzijds.
Dr. De Wilde wijst dan op de hoge ontwikkeling van de Indonesische cultuur, die men overal en in alle vormen aantreft: toneel, muziek, beeldhouwkunst, weefkunst enz.
Prof. De Wilde constateerde, dat de Nederlandse taal in menige Indonesische kring heel wat zuiverder wordt gesproken dan in de landen boven en beneden de Moerdijk.