Kroniek
Noord-Zuid
Volksopvoedingswerk en algemeen Nederl. integratie
Dr. M. van Haegendoren geeft in een artikel in ‘De Standaard’ van 1 augustus jl. zijn visie op het volksopvoedingswerk, dat hij o.a. ziet als een voorbeeld van algemeen Nederlandse integratie, waarover ‘Neerlandia’ ook al jaren - vooral in zijn redactionele artikelen - spreekt. Van Haegendoren gaat daartoe terug naar de jaren 1950-1951, toen voor het eerst een Vlaming, de bekende Paul Rock, door de Belgische regering werd afgevaardigd naar door de Unesco georganiseerde conferenties over volwassenenvorming.
Tijdens die conferenties werden vanzelfsprekend contacten gelegd met daar mede aanwezige Nederlanders, die overwegend behoorden tot de pioniers van de volkshogescholen, een van de weinige Nederlandse organisaties, die waren blijven geloven in de Nederlandse culturele stamverwantschap tussen Nederland en Vlaanderen.
In 1951 werd de heer Rock ook uitgevaardigd naar een colloquium in Bergen (Noord-Holland), waar aan de orde werd gesteld de na-oorlogse aanpassing van de volwassenenvorming en waar de heer Rock in nauw contact kwam met de Vlamingenvriend en Vlaanderen-kenner dr. H.D. de Vries Reilingh. Uit dit contact en verdere besprekingen door de heer Rock in Brussel, waar gelukkig de machtige en algemeen-Nederlands gezinde Julien Kuypers zijn weg baande, kwam het ‘Belgisch-Nederlands Tijdschrift voor sociaal-cultureel vormingswerk’ tot stand.
Van toen af werd het volksopvoedingswerk in Noord en Zuid door eenzelfde braintrust geïnspireerd met erkenning van de noodzakelijke verschillen in de aanpak. Van 1956 af worden door de hoofdleiders uit de volksopvoeding in Noord en Zuid jaarlijks algemene congressen georganiseerd. Op die congressen leerden Noord en Zuid elkaar kennen, hetgeen tot ontelbare contacten en gemeenschappelijke activiteiten leidde en tot geïntegreerde uitbouw van het Nederlandse en Vlaamse vormingswerk.
Met steun van de overheid is opnieuw een Nederlands-Vlaamse cursus van staffunctionarissen in het vormingswerk volgeboekt. Deze cursus is het resultaat van samenwerking tussen ‘het Centrum van andragogisch onderzoek’ en het ‘Nederlands centrum voor volksontwikkeling’, resp. onder leiding van drs. R. Roels en drs. Hajer.
De bedoeling is de volksgeest, de volkscultuur, de mentaliteit te integreren.
Van deze vernieuwing van de Vlaamse volksopvoeding getuigt o.a. het Davidsfonds, dat over zijn depressie heen is en waar het ledenaantal en de activiteiten in stijgende lijn gaan. En overal in den lande staan de openbare besturen te trappelen van ongeduld bij het wachten op het bouwen van de zgn. ‘culturele centra’ voor het eigenlijke vormingswerk.
Uit het tijdschrift ‘Volksopvoeding’ groeide een speciale ‘Commissie voor het culturele werk bij de Gemengde Belgisch-Nederlandse commissie van het Cultureel Verdrag’, een uniek integratie-feit. De regeringen van België en Nederland troffen in een gelijkluidende tekst subsidieregelingen voor de Noord-Zuid-contacten.
Vlaanderen is doende - aldus het slotwoord van Van Haegendoren - zich resoluut af te wenden van de Frans-Brusselse mentaliteit en stelt zich meer en meer in op de Nederlandse voorbeelden en in Nederland wordt Vlaanderen thans gerespecteerd en geaccepteerd, zodra het van zijn kant iets heeft aan te bieden.