ling in Mitsoeki, een van de bekendste warenhuizen in Tokio, werd gehouden.
Het boek Rangakoe Kotohadjime bevat de memoires van Soegita Genpakoe, waarin op boeiende wijze mededeling wordt gedaan op welke wijze de Hollandse wetenschappen in Japan zijn onderwezen. In Nederlandse en Franse tekst geeft dr. M. van Haegendoren zijn visie op ‘De Vlaamse beweging, nu’.
Dr. van Haegendoren staat stil bij de economische Vlaamse achterstand, ook vergeleken bij die in Wallonië, de betekenis van de economische groei in de laatste tijden, om te eindigen met het staatsbeleid en de Belgische kapitaalsmachten aan te klagen als dè schuldigen voor veel wat in de staat België op economisch terrein fout is.
Dr. Szondi vervolgt zijn artikelenserie over Brussel, hèt grote knelpunt, waarvoor hij in dit derde en laatste artikel hervormingsmogelijkheden aanbeveelt.
André Demedts overweegt in zijn ‘In de Rand’ de kansen voor de stichting van een Nederlands c.q. Belgisch Huis in Frans-Vlaanderen, zoals Parijs en Keulen die kennen.
Demedts ziet dan de beste kansen in Rijsel, waar ook nl. een Goethe Institut is.
Wij noemen nog een bijdrage van Josef Kempen over de ‘Taalstrijd’ aan de Duitse Nederrijn’, een eertijds Nederlandstalig gebied.
Wederom een uitstekende uitgave, die zeker er toe zal medewerken de culturele integratie van het Nederlandse taalgebied te bevorderen.
d.K.A.