[Neerlandia]
Ter inleiding bij een discussie
De redactie van ‘Neerlandia’ meent er goed aan te doen om, vooral ten behoeve van de niet-Vlaamse lezers van ons blad, ruime aandacht te schenken aan het vraagstuk van de Belgische staatsstructuur.
Dit vraagstuk staat thans in de politieke discussie in het middelpunt van de belangstelling. Het debat beweegt zich rond het thema, of de Belgische staatsstructuur grondig in federatieve zin hervormd dient te worden of niet en voorts, of federalisme een in de praktijk te verwezenlijken oplossing zal zijn en zo ja, welke vorm dit federalisme zou moeten aannemen. Over het laatste lopen de standpunten van de voorstanders van een federale omvorming van de Belgische staat nogal uiteen. Voorgestelde oplossingen van Waalse zijde verschillen diepgaand met denkbeelden door Vlaamsgezinden ontwikkeld. Maar ook onder laatstgenoemden is er zeker geen sprake van een communis opinio. Voorts zijn velen voorstander van de centralisatie, van een ver gaande vorm van decentralisatie zelfs, zonder dat duidelijk is waar de grens tussen decentralisatie en federalisme ligt. Het vraagstuk is thans van grote betekenis geworden. Alle partijen zien er zich mee geconfronteerd, intern en in hun stellingname tegenover elkaar. De discussie tussen Walen en Vlamingen is nu nog in grote mate een ‘dovemansgesprek’, zoals het in een vorige aflevering van ons blad genoemd werd.
In het artikel van drs. H. Todts worden op een zeer evenwichtige wijze de problemen uiteengezet van de huidige conflictsituatie tussen Nederlandstaligen en Franstaligen, problemen, die geleid hebben tot het in discussie stellen van de structuur van de Belgische staat. De heer Todts neemt inzake het vraagstuk van het federalisme geen scherp omlijnd standpunt pro of contra in.
Het tweede artikel, van de hand van mr. Daniel Deconinck, is een uitgesproken pleidooi voor federalisme, waarbij de auteur zich evenwel keert tegen het nationalisme.
Het spreekt vanzelf, dat met deze twee artikelen lang niet alles over het vraagstuk van de Belgische staatsstructuur gezegd is. Wij zullen er dan ook in dit blad nog wel op terugkomen.
Indirect is de oplossing van dit vraagstuk van groot belang voor de problematiek van de algemeen-Nederlandse integratie. Waar Vlaamsgezinden over de oplossing van het Vlaamse vraagstuk - d.m.v. federalisme of niet - grondig van mening verschillen, zal ‘Neerlandia’, zoals in het verleden, zelf geen partij kiezen. Voor ons zou partij kiezen in dit geschil principieel onjuist zijn en het zou de zaak van de algemeen-Nederlandse integratie alleen maar kwaad doen.