Andere landen
Harvard's leerstoel in de Nederlandse beschaving
7 juni j.l. bood Z.K.H. Prins Bernhard de Harvard Universiteit, Cambridge, Massachusetts, een leerstoel aan in Nederlandse beschaving in de ruimste zin van het woord. Harvard is de oudste instelling van wetenschappelijk onderwijs in de Verenigde Staten, gesticht in 1636.
Ze heeft reeds leerstoelen in de Franse en Engelse beschaving.
Voor deze Nederlandse leerstoel, genaamd ‘Erasmus Lectureship on Civilization of the Netherlands’, is een bedrag van 200.000 dollar bijeengebracht door de regering (10 pct.), het bedrijfsleven, de Kamers van koophandel en de vakbeweging.
Door het aanbieden van deze leerstoel wil Nederland tevens zijn dank uitspreken voor het Marshallplan. 5 juni j.l. was het twintig jaar geleden, dat de minister van buitenlandse zaken van de V.S., George Marshall, het naar hem genoemde plan tot economisch herstel van Europa bekend maakte.
Prins Bernhard zei onlangs op een persconferentie: ‘het van grote betekenis te achten, dat deze leerstoel is opgericht, omdat Harvard in de loop van haar bestaan zovele leidende figuren heeft voortgebracht. Daarom is het goed voor Nederland dat daar een Nederlander gaat werken.’
De Erasmusleerstoel zal voor het eerste jaar bezet worden door dr. J.Q. van Regteren Altena, gewoon hoogleraar in de kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Het ligt in de bedoeling dat er ieder jaar van gasthoogleraar gewisseld wordt.
Het is goed te weten dat er veel belangstelling voor deze leerstoel in de Nederlandse beschaving in de V.S. schijnt te bestaan.