Lustrum Vlaams nationaal zangfeest geestdriftig gevierd
Zondag, 28 mei, hebben weer een 25000 belangstellenden de viering van het Vlaams Nationaal Zangfeest - deze maal een lustrum - bijgewoond in het Antwerpens Sportpaleis.
De feestelijke plechtigheid werd ingeleid door op cymbalen slaande danseressen en een vendelgroep van de Chirojeugd.
Daarna verschenen de dirigenten met aan het hoofd Hendrik Diels.
Renaat Veremans liet al spoedig daarop het ‘Lied der Vlamingen’ van Benoit door de weidse sporthal klinken.
Vervolgens hield Vall. Portier de gelegenheidsrede; hij legde er de nadruk op, dat Vlaanderen ijvert voor het verkrijgen van een staatsinstelling, die de Vlamingen aan volksvreemde inmenging zal onttrekken om uiteindelijk te komen tot zelfbestuur. Uitvoerig ging hij in op de problemen-Brussel en Leuven en het standpunt van het A.N.Z. tegenover die beide problemen.
De strijd te Leuven heeft, zo zei hij, niets te maken met de structuur der universiteiten, maar het is een strijd voor het behoud van het Nederlands karakter van Vlaams Brabant.
Er is z.i. maar één deugdelijke oplossing, nl. overbrenging van de Franstalige afdeling naar Wallonië en in Brussel splitsing van alle faculteiten en bijzondere scholen in een Nederlandse en een Franse afdeling.
Na deze toespraak die met een langdurig applaus van de aanwezigen werd besloten, begon het eigenlijke zangfeest, waaraan negen dirigenten medewerkten.
Regisseur Remy van Duyn heeft weer zijn best gedaan om aan deze zanguitvoering een waardige omlijsting te geven, daarbij o.a. gebruikmakend van indrukwekkende lichteffecten. Danseressen en gymnasten gaven boeiende voorstellingen. Bijzondere waardering ontvingen de Nederlandse ‘Shepherds’, die de beste Vlaamse volksliederen weer tot leven brachten en daarmee een enorm succes boekten. Vele muziekcorpsen gaven prachtige afgewerkte uitvoeringen.
Vermelding verdient nog het decor van Julien van Capellen, dat er heel veel toe heeft bijgedragen dit zangfeest tot een hoogtijdag te maken.
De indrukwekkende plechtigheid werd besloten met het zingen van ‘Die Stem van Suid-Afrika’, het ‘Wilhelmus’ en ‘De Vlaamse Leeuw’.
(Bewerkt naar een uitgebreid verslag in De Standaard, 29 mei '67.)