Vlaanderen
150-jarig Bestaan van de normaalschool te Lier
In 1815 verkeerde het volksonderwijs in de zuidelijke provincies in een bedroevende toestand. Om hieraan een einde te maken, werd op 29 juli 1817 het Koninklijk Besluit getekend, waarin werd besloten over te gaan tot de oprichting van een Kweekschool in Lier.
Door de gebeurtenissen rond 1830 werd de school gesloten en pas op 9 april 1844 kon weer met de lessen worden begonnen.
Oud-leerlingen van de school, waarvan wij slechts noemen de bekende volkskundige Alfons de Cock en zijn vriend Isidoor Teirlinck, vader van de bekende Vlaamse schrijver Herman Teirlinck, vonden een plaatsing als onderwijzer bij het gemeentelijk onderwijs in vele steden, voornamelijk in Vlaanderen en Wallonië, maar ook in Luxemburg en Noord-Frankrijk.
Koning Willem 1 bezocht in 1819 en 1829 de school en in 1890 kreeg deze instelling bezoek van koning Leopold II, die bij die gelegenheid de volgende gedenkwaardige woorden sprak: ‘De moedertaal is het belangrijkste leervak van elk schoolprogramma. De Nederlandse taal dient vooral vlijtig te worden beoefend, daar zij de sleutel vormt voor de studie van de Germaanse talen.’
In de eerste wereldoorlog brandde de school geheel af. Op 9 mei 1926 konden de lessen weer worden voortgezet in een eigen nieuw gebouw.
Behalve een internaat omvat het schoolcomplex een kleuterschool, lagere en middelbare oefenscholen en een lagere en middelbare normaalschool met een totale leerlingenbezetting van 1.102. In de loop der jaren studeerden aan deze instelling af 3.212 leerlingen.
Van 1 t/m 7 mei a.s. zal de herdenking van het 150-jarig bestaan van deze school met een uitgebreid programma feestelijk worden gevierd met als hoogtepunt een academische feestavond op 7 mei. Op 1 mei zal een kranslegging plaatsvinden op het graf van koning Willem I in de kerk te Delft door leerlingen en docenten van de jubilerende normaalschool.