[Nummer 2]
[Mededelingen van het Verbond der Vlaamse Academici]
Standpunten inzake Leuven
De Centrale Raad van het V.V.A. vergaderde te Leuven op 21 januari 1967 en keurde volgende standpunten goed in verband met het probleem-Leuven.
Deze tekst is tevens een voorstel tot amendering en aanvulling van het ontwerp der standpunten van het Koördinatiekomitee-Leuven, zoals het aan de meewerkende verenigingen voorgelegd werd. Dat verklaart het herhaald gebruik van het woord ‘het komitee’ in verscheidene paragrafen.
De tekst werd op 25-1-1967 aan de voorzitter van het Koördinatiekomitee-Leuven overhandigd met verzoek de inhoud ervan te willen meedelen aan de aangesloten verenigingen.
1. Eerste doelstelling van het Komitee is de volledige vernederlandsing van Leuven.
2. Onafscheidbaar daarmee verbonden is het verzet tegen elke maatregel die een gevaar kan inhouden voor het Nederlands karakter van Vlaams-Brussel en meer bepaald van de ‘driehoek’ Brussel-Leuven-Overijse.
3. Vooraleer het Komitee de eis tot demokratisering kan bespreken is het nodig dat de belanghebbende studentenvereniging aan de andere verenigingen van het Komitee een bondige nota zou overmaken, die in enkele punten nauwkeurig bepaalt wat precies onder demokratisering verstaan wordt.
4. Het Komitee doet een beroep op alle Vlaamse parlementsleden om de vernederlandsing van Leuven te bekomen en het behoud van Vlaams-Brabant te verzekeren door dringend een wet goed te keuren tot uitbreiding van de taalwetgeving op het hoger onderwijs volgens het principe: taal van het onderwijs = landstaal. Aan een wettelijke regeling wordt niet alleen de K.U.L., maar tevens V.U.B. en een aantal andere instellingen onderworpen.
5. De Nederlandse universiteit te Leuven staat open voor allen die er in de Nederlandse landstaal willen studeren, onafgezien van kleur of ras, taal of nationaliteit, godsdienst of filosofische overtuiging.
6. Het Komitee begrijpt evenwel het verlangen van de Waalse studenten te Leuven en van andere Walen die een universiteit wensen in het midden van hun eigen volk en hun eigen taalgebied en steunt daarom de pogingen tot overheveling van de Franse K.U.L. naar Wallonië (niet naar de rand van Groot-Brussel).
7. Uitsluitend Franse medische licenties en doktoraten te Brussel dienen afgewezen te worden; ze zijn trouwens in strijd met de taalwet. Te Woluwe moeten postgraduate specialisaties in het Nederlands en in het Frans worden georganiseerd. Het was een vergissing van de Vlaamse parlementsleden de paragraaf betreffende Woluwe-Frans in de wet op de universitaire expansie van 9-4-1965 goed te keuren. Dat dient dringend in een nieuwe wet gewijzigd te worden.
8. Ofschoon het nieuwe statuut in bepaalde opzichten een stap vooruit betekent, is het fundamenteel onbevredigend omdat het onder meer de positie van de Franstaligen te Leuven versterkt door hun in een Vlaamse stad volledige autonomie toe te kennen zonder in de nabije toekomst de vernederlandsing van Leuven of de overheveling van de Franse K.U.L. naar Wallonië te voorzien.
9. De dialoog van de zijde der Leuvense Nederlandse afdeling met de inrichtende macht en met de politieke machten is een nuttige voorbereiding tot het afdwingen van een algemene wettelijke regeling.
10. De problemen betreffende demokratisering en andere objektieven, zoals pluralisme, studentenvakbeweging, syndikalisme enz., zijn geen specifieke