Neerlandia. Jaargang 70
(1966)– [tijdschrift] Neerlandia– Auteursrechtelijk beschermdAfdeling Land van Waas en Oost Zeeuwsch-VlaanderenOpening van het 15de werkjaar van de Erasmusgenootschap (afdeling van het A.N.V. te Lokeren) op 7 oktober 1966. De oud-minister Fayat sprak over de Vlaamse Beweging in de Europese Gemeenschappen.
In tegenwoordigheid van de heren burgemeesters van Lokeren en St.-Janssteen (Ned.), alsmede talrijke vooraanstaanden uit de stad, verklaarde voorzitter R. Baetens het 15de werkjaar van het Erasmusgenootschap voor geopend.
In een korte inleiding meende de voorzitter te moeten constateren, dat in het kader van de culturele missionering over de wereld, de Vlaming het lef mist om zijn stempel daarop te drukken, alhoewel economisch het Vlaamse volk overal het vertrouwen geniet.
Toen liet de voorzitter de oud-minister Fayat aan het woord, die zijn visie gaf over de ontwikkeling en de toekomst van de Vlaamse beweging in de Europese eenmaking.
Hoe zal het gesteld zijn met onze taal? In tegenstelling met het cultureel laagtepunt in 1830 bij de wording van België, op een ogenblik dat het Frans in Vlaanderen hoogtij vierde, en losgescheurd van Nederland het Vlaamse volk vertrapt werd door de hogere burgerij, meende de heer Fayat dat dit feit zich niet zal herhalen bij de eenwording van Europa, maar dat de kansen groter worden dat de Nederlandse taalgroep zich zou laten gelden.
Een taal die door 18 miljoen mensen wordt gesproken, kan men niet meer verdringen, als die taalgroep zichzelf blijft en eerst zijn man in eigen huishouding tracht te staan om dan in Europa als volwaardige binnen te treden. Een grote faktor in de uiteindelijke doorbreking van de Vlaamse strijd is ongetwijfeld de vernederlandsing van het bedrijfsleven. Deze opzet moet de sluitsteen vormen. De taal hangt zeer nauw samen met de sociale omstandigheden. De heer Fayat sprak verder over het probleem Vlaams-Brabant. Een vijfde van de Nederlandssprekende taalgemeenschap in België wordt hier bedreigd, nl. te Brussel, de randgemeenten en... Leuven. De strijd om Leuven gaat de gehele Vlaamse gemeenschap aan. Er is geen enkele grote universiteit ter wereld die niet als voertaal heeft de taal van de streek waarin zij is gevestigd. Alleen Leuven maakt die uitzondering. Leuven eist onze ruggesteun. Wij mogen niet dralen tot bij ‘The point of no return’. Een grote stabiliserende faktor die de achteruitgang van het Nederlands in Vlaanderen heeft belet, noemt spreker de wetten op het Middelbaar onderwijs. Alleen dan wordt een volk groot, wanneer het zich uitdrukt in een taal die het ‘samen met de moedermelk heeft ingezoogd’. Na zijn uiteenzetting hield de heer Fayat zich nog geruime tijd ter beschikking om de vragen van zijn toehoorders te beantwoorden. Met een heildronk op het welslagen van het vijftiende werkjaar werd deze leerrijke openingsavond besloten.
Op zaterdag 5 november organiseerde het Erasmusgenootschap ‘Land van Waas’, afdeling van het A.N.V., in Lokeren een tweede ontmoetingsavond voor de jongeren. Niet alleen werd er naar muziek geluisterd, maar er werden ook voordrachten gehouden, o.m. door Jo Boey uit Brugge over zijn werkgroep ‘De Nederlanden’, een kring van jonge mensen, die ijvert voor spreiding van de Nederlandse cultuur o.m. in Wallonië en Frans-Vlaanderen, door jongerencontacten.
Louis Calevaert uit Sint-Niklaas vertelde over zijn ervaringen met andere Vlaamse studenten op de tabaksondernemingen in Canada, die een gezamenlijke oppervlakte beslaan ter grootte van België. Dit contact van 337 werkstudenten, die in Zuid-Ontario meegewerkt hebben met het binnenhalen van de tabaksoogst, met de daar gevestigde Vlaamse emigranten, die deze ondernemingen drijven, werd mogelijk gemaakt door de vereniging ‘België’ in de Wereld’. |
|