Jongerenkontaktweken Noord-Zuid 1966
Jongerenkontakt Noord-Zuid organiseerde dit jaar weer haar contactweken voor Nederlandse en Vlaamse jongeren. En, zoals het al meer dan tien jaar traditie schijnt te zijn, het is een succes geworden. De ruim honderd deelnemers kwamen zowel van het noordelijkste puntje van Noord-Holland als uit het meest zuidelijke deel van Limburg; en alle Nederlandssprekende provincies van België waren vertegenwoordigd. Het percentage oud-deelnemers was dit jaar bijzonder groot (bijna 35%), maar er waren ook deelnemers uit volkomen nieuwe streken. Het thema was dit jaar ‘Op weg naar eenheid’. Dit werd zo ruim mogelijk behandeld, wat wel blijkt uit het afwisselend programma van de drie contactweken.
Jongerenkontakt Noord-Zuid was dit jaar weer te gast op ‘De Blankaart’ te Woumen (16-22 juli) en voor de eerste maar zeker niet voor de laatste maal op ‘Filosofenfontein’ te Heverlee (23-29 juli en 30 juli-5 aug.).
Het thema gaf in elk van de drie weken aanleiding tot drie belangrijke inleidingen, gevolgd door een discussie.
Deze waren:
1. Verdraagzaamheid. De heer G. van Doorn (Hoorn) legde de nadruk op de verhouding kerkelijken - onkerkelijken en wees erop hoeveel onverdraagzaamheid er bestaat tussen beide partijen. Het is volgens de heer Van Doorn belangrijk, dat ieder zijn mening heeft over de gebeurtenissen in de wereld om daardoor de wereldopinie te beïnvloeden. Dit gaf aanleiding tot een zeer geanimeerde discussie. Ds. Schneider sprak vooral vanuit zijn christelijke overtuiging. Bij de discussie bleken de meeste deelnemers de verdraagzaamheid vooral vanuit algemeen menselijke verhoudingen te beleven. Ook de inleiding door Eerw. Pater De Clercq bracht het gesprek goed op gang.
2. Wereldsolidariteit. Ingeleid door mr. P. Kempynck tijdens de eerste week. Prof. Van Mechelen (Leuven) bezag het probleem van de sociologische zijde. Hij staafde zijn theorieën met de werkelijkheid van de Vlaamse problematiek. Prof. L. Baeck wilde de ontwikkelingshulp vooral rationeel zien. Zijn zeer persoonlijke visie werd tijdens de bespreking dan ook hard aangevallen. Dit getuigt van de kritische geest waarmee de deelnemers zijn knap betoog gevolgd hadden.
3. De Nederlandse cultuur in Europa. De heer Kits Nieuwenkamp (Brussel) sprak hierover tijdens de eerste twee weken. Hij besprak de praktische kanten van de zaak en maakte een balans op van het bereikte en van hetgeen er nog tot stand gebracht zal moeten worden. Drs. A. Campo (Brussel) benaderde het probleem van historische zijde, maar tijdens de discussie werden door de deelnemers de actuele problemen naar voren gebracht. Het blijkt elk jaar weer opnieuw dat de jonge mensen, die naar een contactweek komen, veel interesse hebben voor de culturele integratie. Zij hebben wel belangstelling, maar weten er dikwijls zeer weinig van. Het is daarom zo belangrijk dat ze op een aangename en deskundige wijze hierover ingelicht worden. Zeer vaak worden dan ook allerlei vooroordelen uit de weg geruimd.
Enkele andere programmapunten waren: Literatuurkring: onder leiding van mevr. N.v.d. Eecken-Maes (St. Niklaas) werd een gedicht van Hugo Claus besproken. Zij slaagde erin door te dringen in de symboliek van de dichter.
Film: ‘Alleman’ van Haanstra en tijdens de andere weken Nederlandse korte films en de Tsjechische satirische film: ‘En toen kwam de kat’.
Verder werd er nog naar jazz geluisterd en naar liedjes van Peter Blanker.
De verschillende uitstapjes waren een succes. Vanuit ‘De Blankaart’ werd een bezoek gebracht aan Brugge en aan Frans-Vlaanderen.
De eerste week in Heverlee hadden excursies naar Namen en Dinant en een wandeling naar ‘De Zoete Waters’ plaats. Dit laatste deden ook de deelnemers van de laatste week. Zij gingen echter ook naar Antwerpen.
De overige tijd mochten de deelnemers naar eigen keuze doorbrengen. Er werd gewandeld, gezwommen, aan creatief spel gedaan en gedanst.
Het groot aantal deelnemers en de bijzonder goede sfeer van de drie contactweken bewijzen dat Jongerenkontakt Noord-Zuid (alg. voorzitter dr. Jan Lehembre uit Antwerpen) voorziet in een behoefte aan vakantieweken voor jongeren uit de Nederlanden, waarin zij elkaar beter leren kennen en veel vooroordelen door een prettig samenzijn uit de weg geruimd worden.