Spiegel Vlaamse beweging
Het congres van de kultuurraad voor Vlaanderen
In het januarinummer 1966 van ‘Neerlandia’ publiceerden wij - in de rubriek onder bovenstaande titel - de motie, die tijdens de laatste Algemene Vergadering van de Kultuurraad voor Vlaanderen, in verband met het ‘wetsontwerp tot oprichting van een vaste commissie voor de verbetering van de betrekkingen tussen de Belgische taalgemeenschappen’, werd goedgekeurd.
Dat na het indienen van die motie gevoelens van onbehaaglijkheid niet alleen ten aanzien van de toestanden op taalgebied, maar ook in andere sectoren van de Vlaamse maatschappij zijn gebleven, ja, eerder sterker zijn geworden, heeft de stemming en hebben de krachtige betogen op het congres van de Kultuurraad voor Vlaanderen, dit jaar in Oostende gehouden, wel onomstotelijk bewezen.
Op voornoemd congres hield de voorzitter van het Vlaamse Economisch Verbond (V.E.V.), de heer Wildiers, een gloedvolle rede, waarin hij de aandacht van de vergadering vroeg voor de miserabele wijze waarop het buitenland over Vlaanderen en de Vlaamse Beweging wordt voorgelicht en zich lààt voorlichten.
Met de bedoeling daarin een grondige verbetering te brengen gaat, dank zij een goede samenwerking tussen V.E.V. en K.R.V., in oktober een Stichting Dienst Voorlichting Buitenland actief optreden, waardoor het mogelijk wordt twee maal per week een persoverzicht met commentaar over Vlaamse aangelegenheden te verstrekken o.a. aan ambassades, persvertegenwoordigers en andere instanties, die, naar mag worden verondersteld, belangstelling hebben voor waarheidsgetrouwe inlichtingen.
Het hierboven genoemde onbehagen over de Vlaamse aanwezigheid in Belgische buitenlandse diplomatieke diensten en de aandacht aldaar besteed aan verspreiding van Nederlandse cultuurgoederen in het buitenland, heeft het Congres aanleiding gegeven de volgende resoluties op te stellen:
De Kultuurraad voor Vlaanderen stelt vast dat de Vlaamse vertegenwoordiging in de Belgische diplomatieke en consulaire posten, inzonderheid in de leidende functies, nog steeds verre van bevredigend is. De Kultuurraad voor Vlaanderen verzoekt het Parlement dringend het taalevenwicht op het diplomatieke vlak te realiseren.
Bij de Vlaamse publieke opinie in het onderwijs en de organisaties en kringen voor jeugdvorming, moet de nodige belangstelling gewekt worden voor de mogelijkheid als Belgisch diplomatiek of consulair ambtenaar op de Nederlandse taalrol een volwaardige loopbaan te kiezen en op te bouwen.
De voorschriften op het gebruik der talen in bestuurszaken moeten in de buitenlandse diensten en in de diensten van het hoofdbestuur van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en van de Buitenlandse Handel worden nageleefd.
Men moet ernaar streven dat de culturele akkoorden die België met het buitenland aangaat, hun betekenis behouden. Een herziening van het aantal en een herwaardering van de culturele akkoorden moet in overweging genomen worden. Voor de culturele vertegenwoordiging van Vlaams België in het buitenland, vooral in de belangrijkste buitenlandse posten, moeten gespecialiseerde ambtenaren geplaatst worden.
De culturele samenwerking met Nederland moet ten zeerste worden bevorderd. De vergadering onderschrijft volledig de nota die de gemengde commissie ter uitvoering van het Belgisch-Nederlandse Cultureel Accoord tot de Belgische en Nederlandse regeringen heeft gericht, en wijst vooral op het belang van de slotconclusie van de nota, waarin de commissie pleit voor de oprichting van een ‘Hoge Raad voor de Nederlandse cultuur’. Tevens dringt de vergadering erop aan, dat de reeds opgerichte Stichting voor de culturele integratie van Noord en Zuid, metterdaad op gang gebracht wordt om haar doel te doen bereiken.
Het is noodzakelijk de diplomatieke diensten van alle aard en rang op objectieve wijze voor te lichten over de taaltoestanden in het land. Zodoende moet aan deze diensten zonder verwijl opdracht gegeven worden verkeerde informatie, van welke oorsprong ook, recht te zetten.